Domácí pedikúra raz dva

Péče o nohy by měla být naší pravidelnou záležitostí. Nohy nás celodenně nosí a péči si skutečně zaslouží. Pokud tomu tak není, vysušené paty, kuří oka nebo mozoly nám mohou naši zanedbanou péči pěkně oplatit. Pravidelná pedikúra alespoň jednou měsíčně není žádná věda a dá se jednoduše provádět i doma.

První krok

Nejprve ze všeho je třeba kůži pěkně zvlhčit a nahřát, aby se nám dobře pracovalo. Nohy proto ponořte alespoň na 10-15 minut do teplé vody. Pokožka bude potom příjemně vláčná. Pro zvýšení měkkosti pokožky můžete přidat koupelovou sůl nebo pár kapek oleje nebo citronu. Poté je třeba nohy pořádně vysušit a můžeme začít s obrušováním zrohovatělé kůže.

Obrušování kůže

Starou zrohovatělou kůži, které se vyskytuje zejména na patách, odstraníme nejlépe pomocí pemzy nebo skleněného pilníku. Ten má i tu výhodu, že lze snadno omývat. V domácích podmínkách je lepší se vyvarovat používání žiletek nebo břitvy k seřezávání staré kůži. Mohli byste si způsobit nepěkné poranění. Tyto techniky raději přenechejte zkušenějším pedikérkám.

Pomoci nám může i poslední dobou stále oblíbenější elektrický pilník. Ten je třeba použít na suchá chodidla. Po odstranění staré kůže je třeba nohy samozřejmě opláchnout a osušit.

Péče o nehty

I nedostatečná péče o nehty se na nohách projeví, nejčastěji zarůstajícími nebo třepivými nehty. Pokud vás trápí zejména zarůstání nehtů, je třeba si položit otázku, zda máte vhodnou obuv. Boty, které vás tlačí, mohou být všeho původcem.

Pokud si lakujete nehty, před pedikúrou je třeba je odlakovat. Stříháme je pomocí malých nůžek nebo kleštiček na nehty. Důležité je zastřihávat je rovně, čímž předejdeme již zmiňovanému zarůstání nehtů. Po ostříhání nehty zapilujeme, aby nedocházelo k jejich třepení.

Zvláčňující péče

Pokožku nohou je třeba zvláčnit a promastit. Použít můžete celou řadu krémů na chodidla, olejů nebo speciální mléka na chodidla. Často tyto přípravky obsahují bambucké máslo, jojobový olej, glycerin, esenciální oleje a dokonce i vitamíny.

Pokud chcete vyzkoušet přírodní produkt anebo nemáte žádný hydratační krém na nohy, pak sáhněte po olivovém oleji. Domácí hydratační kůru provedete velice jednoduše: večer před spaním namažete obě chodidla olivovým olejem a navléknete si ponožky. Ráno budou vaše nohy krásně hebké. Pokud si tuto kůru dopřejete dvakrát týdně, nebudete vědět, co to jsou popraskané a suché paty.

Lakování nehtů

I nehty na nohou si zaslouží podobnou péči jako na rukách. Pokud si je lakujete, je vhodné dodržet stejný postup jako na rukách. Tedy nejprve použít tzv. podlak, který nehtům dopřeje péči a výživu. Poté je na místě nanést barevný lak, nejlépe ve dvou vrstvách.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *