Vzdělání je investicí k nezaplacení, zvlášť vzdělání vašich dětí

Dříve či později zjistíte, že takové investice nejsou nijak pojištěny, nezaručují zhodnocení a nic na tom nezlepší přimlouvání odborníků, že je třeba investovat pravidelně a dlouhodobě. Jednou přece budete své peníze potřebovat a co když budou trhy zrovna v jednom ze svých mnoha propadů, kdy bohatí vybírají své zisky a nám, kteří jsme investovali do jejich byznysů zbudou jen oči pro pláč.

 

Vzdělání vám nikdo nevezme

 

Naše vzdělávání začíná od nejútlejšího dětství, učíme se od všech kolem. Vzdělávací proces nezačíná až ve škole, kdy jsme prvně konfrontování s vysokoškolsky vzdělaným profesionálem, tedy učitelem. Náš náhled na svět ovlivňuje už to, jaké osobnosti svěříme hlídání dětí. Sami zalovte v paměti a vzpomeňte na své nejútlejší dětství. Jaké tehdy bylo setkat se s někým, kdo bral naše dětské fantazírování vážně a kdo tak dal našemu životu směr. Obrovskou výhodou aktivního přístupu k našemu vzdělávání je, že se jedná o vědomosti, které nám už nikdo nevezme. A i kdybychom něco z toho časem pozapomněli, náš mozek se tréninkem naučil myslet a není problém cokoliv ze ztracených vědomostí dohledat či dohnat díky doučování. Když už padlo tohle slovo hodné šprtů, přece jen je záhodno ho očistit. Každý čas od času máme v probírané látce drobné nejasnosti, které právě doučování pomůže doplnit. Vždycky se hodí ihned probírané téma uplatnit v praxi. Zvlášť důležitá je znalost cizích jazyků, díky kterým pronikáte k poznání dalších kultur a jejich vědomostí.

 

Nežehrejte, makejte aneb žádný učený z nebe nespadl

 

Propadáte-li beznaději, že právě vy jste případ nevzdělatelného blba a s přibývajícími znalostmi zjišťujete, že je toho čím dál tím více, co nevíte a co by vás zajímalo, vězte, že takový pocit máme čas od času každý. Třeba při psaní seminární práce nejde ani tak tolik o to, aby byla dokonalá, ale aby byla vaše. Abyste ji nikde neokopírovali, ale syntézou dostupných zdrojů dospěli k vlastnímu názoru na probírané téma nebo k němu dokázali podat ucelenou zprávu. Cílem je bystření vašich schopností nikoli bezchybný výkon.

Autor příspěvku: vbartos

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *