Nechcete partnera u porodu? Tak si to prosaďte

I když už spousta z nás bere přítomnost partnera u porodu jako samozřejmost, tak jsou i ty ženy, které toto po celou dobu těhotenství i před ním odmítají. Muži jakoby podvědomě počítají s tím, že k porodu půjdou, a když si to jejich partnerka nepřeje, mohou se cítit dotčeně. Bude jim líto, že u porodu nemohou být, zatím co jejich kamarádi si vykládají, co u porodu prožívali a jaké to na nich zanechalo následky. Stát se může i to, že muž k prvnímu porodu jde, ale ke druhému už jej žena nepustí a toto se stává velice často. Žena jakoby ví, co se bude dít a chce být v tuto chvíli sama. Jen málokdy se stane, že k porodu podruhé odmítne jít muž a to proto, že z toho měl špatné vzpomínky.

Důvody, proč odmítají k porodu jít muži, jsou většinou takové, že žena samozřejmě při porodu trpí obrovskými bolestmi, které se nedají zmírnit, a jim se na toto nekouká vůbec dobře. Často by jí chtěli pomoci, ale samozřejmě nemají jak, a tak je trápí to, že na to jak žena trpí, musejí koukat. Dost možná ale také přítomnost muže u porodu, změní sexuální chování partnerů. I to se stává a spousta žen to tak i cítí, proto chtějí být u porodu samy. Dalším důvodem, proč chtějí být u porodu samy je to, že prožívají opravdu intimní chvíle a nechtějí, aby partner byl těmto okamžikům přítomen.

Je jasné, že jde o porod, který provádí žena a jde o její porod a její stavy a i když rodí společné dítě, tak se porod týká mnohem více právě ženy. Proto má právo se rozhodnout tak, jak to ona sama cítí a nikdo by jí v tom neměl bránit. Naopak, partner by měl respektovat ženino rozhodnutí. Často se také říká to, že pokud je muž u porodu, tak si své partnerky váží mnohem více, než když u porodu přítomen není. Pokud se domníváte, že je pro vás partner u porodu důležitý, pak se společně na tuto chvíli připravte. Projděte si předporodní kurz a soustřeďte se na to, abyste zvládli celou situaci společnými silami.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *