Jak se vyhnout velkým bolestem při porodu

Každá nastávající maminka se porodu bojí a má z něj podvědomě strach. Řeší, zda to zvládne, zda je to obtížné a kolik bolesti bude muset při porodu překonat. Bolesti se však dají zmírnit, a jak to udělat?

beeki / Pixabay

Jediná bolest, která nevzniká kvůli nemoci, je právě ta porodní, přitom se jedná o jednu z největších bolestí v životě. Pokud se bolestí bojíte, vyžádejte si tlumící léky. Ty se při porodu nedávají automaticky, ale velmi vám pomohou.

Jsou ale situace, kdy už je na toto pozdě a kdy matka už je ve fázi, že se tlumící léky nedají dát. Tlumit bolest se dá ale také přirozenou cestou a skutečně to funguje. Tuto zkušenost mám z porodu já. Jsou věci, které ženě pomohou, i když to nejsou žádné léky.

Pokud se ženě podávají tlumící léky, tak nesmí ohrozit ani matku, ani dítě, zároveň také nesmí mít vliv na činnost dělohy, ale rozhodně by měli být dostatečně účinné. To, že se bolest utlumí, neznamená, že se musí nutně podávat léky. Důležitá je předporodní péče.

Velmi důležité je vědět, že se žena nesmí v kontrakci, čili křeči stahovat, ale naopak se musí uvolňovat. To je fakt, který si samozřejmě můžeme zapamatovat, ale při samotném porodu, si na tento fakt nemusíme vůbec vzpomenout. Důležité je soustředit se ne na bolest, ale na samotné dýchání. Přirozený porod má pro matku a dítě mnohem lepší vliv.

Velmi důležité je také to, jakou polohu žena při porodu zaujme. Poloha jí musí být pohodlná a neměla by to být taková, kterou po ženě někdo chce, ale kterou ona sama touží v té chvíli zaujmout. V jaké poloze bude rodička, se nedá předem naplánovat. To vyplyne až z potřeb v té dané situaci.

Nejpohodlnější poloha je poloha ve dřepu, vkleče, vsedě, ale i vleže. U klasických porodů se potom rodí na gynekologickém křesle. Jsou však porodnice, které dávají možnost volby.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *