Těhotenství ve 40 letech?

Možná jste úspěšnou podnikatelkou a pro samou práci nebyl čas přemýšlet o založení rodiny. Ať už je to jakkoli, čas je neúprosný. Bude vám 40.

Kdy je tedy pro ženu ten správný věk, aby o dítěti začala vážně uvažovat? Z lékařského hlediska je ideální naplánovat si první těhotenství mezi 20. a 24. rokem života. Reprodukční věk u dívek nastává však mnohem dříve, mezi 14. a 16. rokem. V tomto období však nebývají zcela duševně připraveny na těhotenství a mateřství. Ženy ve věku po 20. roce ano? Ne všechny se dnes po dvacítce cítí na to, aby založily vlastní rodinu. Navíc jim dnešní doba přináší řadu jiných možností: svobodně cestovat po světě, vzdělávat se, poznávat, bavit se, vydělávat a utrácet… S přibývajícím věkem ženy, nad 30 let, však pravděpodobnost prvního otěhotnění klesá.

Co teprve s čtyřicítkou na krku? Těhotenství žen starších 35 let jsou spojena se zvýšeným rizikem těhotenských komplikací, mezi které patří samovolný potrat, vysoký krevní tlak, preeklampsie (závažné onemocnění ve druhé polovině těhotenství, které se projevuje vysokým krevním tlakem, bílkovinou v moči a otoky), metabolické poruchy a poruchy nitroděložního vývoje plodu. Po 35. roce života ženy je riziko vývojových vad plodů 1 %, po 40. roce 1,8 % a po 45. roce až 6 %. Starším ženám se častěji než mladým rodí děti s Downovým syndromem. Z výše uvedných důvodů jsou těhotné po 35. roce považovány automaticky za rizikově těhotné a rizikové rodičky. Je jim věnována zvýšená pozornost v poradně pro těhotné i u porodu.

Říká se, že starší maminky jsou vyzrálejší, trpělivější a dokážou si těhotenství i mateřství více vychutnat. Jejich těhotenství však bývají někdy komplikovanější než těhotenství u mladých žen. Ty mladší mohou být odrostlejším dětem více kamarádkami než matkami, jsou hbitější a mají více energie. Navíc je jejich tělo ve věku, kdy je na těhotenství skvěle připraveno. Kdy tedy otěhotnět? Každý věk má své pro a proti. Vždy chce zvážit danou situaci z více stran. Jsem na to stát se matkou připravená? Jsem zdravá nebo mám nějaké zdravotní komplikace? Mám partnera, o kterém jsem přesvědčena, že bude dobrým otcem mých dětí?

Ať vám je 20, 30 nebo 40, rozhodujte se především srdcem. Nemyslete na to, že vám je dávno přes 30, jste bezdětná a okolí se na vás dívá skrz prsty. Mít děti neznamená mít je proto, že si to společnost žádá, ale proto, že je chcete mít. Mějte je tedy až tehdy, kdy vám váš vnitřní hlas napoví, že teď přišel ten správný čas.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *