Přírůstek váhy v těhotenství

Zůstat šťastná a přitom pozorovat jak jdou kila nahoru může být pro někoho těžké, ale lze si na to zvyknout.

Průměrný přírůstek váhy matky činí zhruba 13 kg. Během těhotenství se zvyšuje množství krve, zvětšují se prsa a děloha, ukládají se zásoby tuku (tj. zásoby kalorií pro kojení). V době těhotenství si tělo vytváří i svalovou hmotu, aby žena mohla nosit vyšší váhu. Jaký je tedy doporučený přírůstek váhy v těhotenství? Hodně záleží na ženině výchozí váze, tj. zda má podváhu, nadváhu nebo váhu normální. Žena s podváhou (10% pod ideální váhou) by měla přibrat mezi 12 – 18 kg. Těhotná s normální váhou (průměrná váha podle výšky) by měla nabrat mezi 11 – 16 kg a ženám s nadváhou (20% nebo více nad ideální váhou) by se měl váhový přírůstek navýšit o 7 – 11 kg. Z toho je patrné, že čím víc žena váží, tím méně by měla během těhotenství přibrat.

Kde všude se váha v těhotenství ukládá? V prsou (0,4 – 1 kg), placentě (0,7 kg), děloze (1 kg), krvi a tekutinách (4 kg), průměrný novorozenec váží 3,5 kg a zásoby tuku činí něco mezi 1,8 – 6,4 kg. Celkový optimální váhový přírůstek během těhotenstvá by měl být tedy něco mezi 11,4 – 16,6 kg. Velikost váhového přírůstku tedy závisí na ženině váze před početím a na tom, zda bude mít dvojčata či vícerčata.

Jak mít svou váhu v těhotenství pod kontrolou? Vážit se vždy ve stejnou denní dobu a za stejných okolností. Nejlépe ráno, po návštěvě WC a jen ve spodním prádle. Stačí se vážit jednou za týden, nikoli denně.

Příliš velký váhový přírůstek může být příčinou příliš velkého dítěte a to znamená i zvýšené riziko porodu císařským řezem. Bez ohledu na to, kolik žena přibere, těhotenství není vhodnou dobou k hubnutí! Rozmístění těhotenské váhy je u každé ženy jiné. Ovlivňují ho tři faktory: geny, výše aktivity a jídelníček. Pokud nepřibírá žena dostatečně, může být na vině psychika (deprese, strach, atd.), rychlost jejího metabolismu, nemůže jíst příliš z důvodu přetrvávajících nevolností, žena má velkou fyzickou aktivitu nebo kouří. Pokud nedostatečně přibírá, měla by zpomalit, více jíst, nezapomínat na svačiny a zvýšit příjem potravin s vyšší nutriční hodnotou.

V období těhotenství se tedy zbytečně nepřejídejte, ani nehladovte! Jezte střídmě to, na co máte chuť, obohaťte svůj jídelníček více o vitamíny, zeleninu a ovoce a hlavně během těhotenství svá kila neřeště. Na všechno bude dost času po porodu, po šestinedělí a po kojení, kdy se tělo bude pomalu vracet do původního stavu. Někdo shazuje kila rychleji, někomu to jde hůře, ale to nejdůležitější je, že jste si z porodnice přivezla zdravé dítě.

Autor příspěvku: lucied

0 komentářů: „Přírůstek váhy v těhotenství

    Monika P.

    (6.2.2013 - 18:34)

    Jsem v 18týdnu,zatím jsem nepřibrala ani gram.

      lucied

      (6.2.2013 - 22:26)

      Dobrý den, je to možné, některé maminky začínají nabírat až od 4-5 měsíce. Obecně vzato, pokud otěhotní žena s nadváhou, přibere málo. Pokud je žena podvýživená, nabere naopak víc (tělo si musí vytvořit tukové zasoby atd.)

    Karolina

    (27.5.2013 - 19:36)

    Ahoj,jsem ve20tydnu a mam 7kg nahore,mam z toho deprese a nevim zda to neni moc a jak to zastavit.Merim162cm a ma puvodni vaha je53kg.Snazim se hodne pit a jist jen do16:30 a stejne kg jdou nahoru.

      lucied

      (27.5.2013 - 20:01)

      Karolíno, klid. Rozhodně se neomezujte a nekončete s jídlem a pítím v 16:30! Tělo potřebuje v těhotenství jídlo a tekutiny, které mu podáváte pravidelně a rovnoměrně. Tj. asi 5x denně v pravidelných intervalech- A především pestrou stravu. Jste prakticky v půlce těhotenství a 7kg je naprosto normální. Tím se nestresujte. Sama mám 160 cm a moje výchozí váha byla 52kg. V každém těhotenství jsem vždy přibrala stejně, 14 kg. A pak to šlo pozvolna samo dolů. Přeji pohodové těhotenství.

    jarka

    (30.6.2013 - 20:00)

    Zdravim, mam mensi problem s vahou a to ze jsem ve 12 tydnu tehotenstvi a zhubla jsem dve a pul kila. Furt to nejak nemuzu pochopit proc. Pravidelne jim, rekla bych ze dost, nezvracim jsem celkove v pohode a kila me dou dolu. Nechapu proc. Cekam druhe ditko, u prvniho ditka jsem mela vahu celkove normalni. Jsem mensi postavi a s mensim kylem ale ja si myslim ze na postave nezalezi tak nevim. Brisko me roste ale vaha ne. Docela me to desi!

      Lucie

      (30.6.2013 - 20:35)

      Ničeho se neděste. Pokud jíte bez problémů a vy i miminko prospíváte bez jakýchkoli zdravotních potíží, buďte v klidu. Na každé pravidelné kontrole v těhotenství u svého gynekologa se vážíte nebo hlásíte aktuální stav své váhy. Pokud by něco nebylo v normě, lékař by vás jistě upozornil. Váha v těhotenství začíná u někoho růst až kolem 5. měsíce. Přeji pohodové těhotenství.

    Štěpánka

    (24.10.2013 - 18:12)

    Dobrý den,
    Mám takový problém. Jsem už na konci 5. Mesice a stále jsem nic nepribrala. Na začátku těhotenství jsem shodila díky nevolnostem 6 kg a od tě doby nic…bříško mi roste, takže nechápu, proč nepribiram…chodím stále do zaměstnání a chodím z práce dost unavená, může to být tím, že mám velký výdej energie? A druhá věc je, že mám pocit, jako bych měla pořád plný žaludek a sním toho hrozně málo…snažím se kvůli tomu jíst častěji, ale nic nepomáhá. Všichni mě straší předčasným porodem a ja z toho začínám mít trošku strach…děkuji za odpověď

    Lucie

    (14.7.2014 - 19:57)

    Dobry den jsem v 19 tt a pribrala jsem 7 kg.mam hrizny pocit.bricho skoro nic ale stehna a zadek no hruza. Jim zdrave a necpu se.nevim co stimprosim poradte mi.dekuji

    Lucie

    (14.7.2014 - 22:46)

    Dobrý den, jaká byla vaše váha před otěhotněním? To je hodně důležité. Pokud má žena nadváhu, přibere málo, protože tělo již má tukové zásoby. Pokud má žena naopak podváhu, nabere kil více, aby se tělo „obalilo“, v oblasti stehen , hýždí, břicha, prsou…

    Michaela

    (30.6.2015 - 19:51)

    Dobry den jsem asi v sedmém nebo osmém tydnu lékařka mi přesně to neřekla rozhodne to pry nemohu počítat od podledni menstruace pry to bych byla v 10 tydnu. Vzdy jsem dost sportovala a mela vymákane tělo az doteď ! Mela jsem pred těhotenství od 57 do 59 kg a ted uz mam 62 kg! Mam i nafouklé porad bříško ,stehna a zadek a prsa se mi enormně zvětšily . Je to možný ? Ja to nechapu jim normalne tedy uz nesportuji jako dříve bojim se protoze neznám své meze kdy mam přestat.

    Mirka

    (28.8.2015 - 12:04)

    jsem ve 24tt a přibrala jsem už 8kl.. čekáme druhe miminko a ted mi doktor v Liberci pověděl že pujdu dřív rodit že mám moc plodové vody A velke břiško,, už at to mám za sebou. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *