Přirozený porod nebo císařský řez?

Navíc se po sekci dostanete zpět do formy mnohem déle než po přirozeném porodu.

Snahou naprosté většiny porodníků a porodních asistentek je, aby matka porodila přirozeně a samovolně. Mezi operační porody patří klešťový porod, ruční vybavení placenty a císařský řez. Ten je dnes u nás nejčastějším operačním porodem. V naší republice činí asi 19% všech porodů. Důvodem pro císařský řez je jen ohrožení života matky, dítěte nebo obou. Císařský řez se může provést i během porodu, ale pouze v I. době porodní, kdy dítě není ještě vstouplé do pánve. Pokud žena jednou rodila císařským řezem, neznamená to, že by tak musela rodit i podruhé. Pokud tak však rodila již dvakrát či vícekrát, pak se přistupuje k sekci pokaždé. Během přirozeného porodu by tak hrozilo prasknutí dělohy.

Císařský řez dělíme na plánovaný a akutní. Plánovaný císařský řez se provádí v těhotenství, než nastoupily porodní bolesti. Akutní císařský řez se provádí již za porodu, kdy se děloha pravidelně stahuje. Sekce se provádí vždy v anestezii, buď celkové nebo lokální. Břišní stěna matky se dnes ve většině případů otevírá z dolního příčného řezu. Jizva je tak na kosmeticky výhodném místě. Lékař musí mít v břiše prostor, aby se neporanily okolní orgány a velké břišní cévy. Je nutné odsunout střeva a sesunout močový měchýř. Nekomplikovaný císařský řez trvá  okolo 45 minut. Po této operaci je maminka na přechodnou dobu na jednotce intenzivní péče (cca 24 hodin). Průběh po císařském řezu bývá bolestivější než u přirozeného porodu. Domů chodí maminky obvykle 5-6 dní po sekci. Pro rychlé a nekomplikované hojení se doporučuje Wobenzym nebo Phlogenzym. Urychlují vstřebávání otoků, krevních výronů a podlitin. Podporují hojivý proces a omezují vznik komplikací.

Často se dnes začíná hovořit o tzv. císařském řezu na přání. Jedná se o velmi kontroverzní téma, na které nemá jednotný názor ani odborná veřejnost. Jednou z nejčastějších příčin, proč chtějí ženy rodit císařem, je strach. Je to oprávněný důvod? Přitom nekompilkovaný vaginální porod je tím nejbezpečnějším způsobem, jak přivést dítě na svět. Jak pro matku, tak i pro dítě. Pokud je strach ze spontánního porodu skutečně panický, neřešitelný psychoterapií, je indikací k sekci. K tomu je nutné vyjádření psychiatra. Někdy jsou však důvody k císařskému řezu opodstatněné. Pokud je žena starší prvorodička a její plod je větší nebo poloha plodu koncem pánevním (pokud je plod větší). V naší republice zatím neexistuje možnost sekce na přání.  Např. Britky nebo Američanky mají možnost svobodné volby. Toužíte po takovéto volbě i vy? Přece jen prožitek z toho, že jste porodila přirozenou cestou, je tím nejsilnějším.

 

 

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *