Příprava na porod a porodní plán

Předporodní příprava je náplní předporodních kurzů. Informace maminkám sdělují obvykle porodní asistentky.

Základem je připravit maminku na duševní i tělesné změny, kterými její tělo prochází během těhotenství, v průběhu porodu a v období šestinedělí. Má za úkol zmírnit nebo zcela odstranit strach spojený s blížícím se porodem. Také má značný vliv na získání a posílení důvěry vůči lékařům, porodním asistentkám a ostatnímu zdravotnickému personálu, se kterými se maminka během těhotenství setkává a setká se s nimi i v průběhu porodu a následně na oddělení šestinedělí.

Předporodní příprava se dělí na teoretickou a praktickou část. Teoretická část předporodní přípravy je vedena porodními asistentkami. Sdělí maminkám informace ohledně výživy v těhotenství a v šestinedělí, jak by měla vypadat výbava pro dítě, věci, které je nutné vzít s sebou do porodnice, proškolit partnera k porodu, informovat maminku o tom, co je potřeba zařídit ještě během těhotenství a kdy má jet do porodnice. Matky se zde dozví vše o průběhu porodu, o možnostech tlumících porodní bolesti, vše o kojení, šestinedělí a péči o dítě.

Praktická část předporodní přípravy zahrnuje cvičení. Součástí je nácvik správného dýchání během porodu, používání břišního lisu a pánevního dna, masáže, ukázka úlevových poloh a relaxace.

Do porodnice si můžete připravit i porodní plán. Je to písemný seznam všech požadavků matky, které by si přála dodržet během porodu (v přítomnosti koho chce rodit, v jaké poloze chce rodit, jaké prostředky tlumící bolest chce či nechce využít, zda souhlasí s klystýrem, holením, nástřihem hráze apod.). Je to jakýsi prostředník mezi maminkou a personálem porodnice. Záleží však na porodnici, zda bude či nebude váš porodní plán ochotná akceptovat. Zjistěte si ještě před termínem porodu, zda ve vámi vybrané porodnici s porodním plánem souhlasí a jsou schopni ho dodržet. Pokud je rodička i dítě v pořádku a nehrozí žádné komplikace, měl by se personál porodnice snažit vyjít matčiným požadavkům vstříc. Pokud však nastanou neočekávané komplikace a je ohroženo zdraví matky nebo dítěte, je nutné se od porodního plánu odklonit a vydat se cestou, kterou zvolí lékař.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *