Jak modelovat a tvořit keramiku s dětmi

Děti mají modelínu a modelovací hmoty velmi rády. I keramické dílny často navštěvují i kluci, kteří jinak výtvarnou výchovu nemají nijak v oblibě. Modelína patří k základnímu vybavení všech mateřských školek, modelování je velmi prospěšné pro vývoj dítěte. Zdokonalují si jemnou motoriku a učí se vnímat svět prostorově.

Co si pořídit domů?

Svým dětem kupte modelínu, zaměřte se na pestré barvy a přečtěte si její vhodnost pro daný věk. K ní vám stačí malý váleček a různá vykrajovátka. Tahle činnost baví většinu dětí. Také můžete modelovat a vytvářet postavičky, zvířátka a hrát s nimi dětem pohádky.

Velmi se nám osvědčili předkreslené podložky. Na papír si nakreslete jednodušší tvary, hvězdy, domy, auta. Děti je potom obkreslují a vybarvují modelínou. Snaží se vystihnout určitý tvar a vyplnit jej barevnou hmotou. Pokud máte doma předškoláky či malé školáky, stejným způsobem jim můžete vytvořit kartičky s čísly a písmeny. Dítě se snaží tenkým válečkem kopírovat tvar písmen.

Modelína má jediný velký problém – zašlapává se do koberce a nejde odstranit. Proto si k experimentům vyberte místo, které potom snadno zametete.

Kromě modelíny seženete také hmotu vyrobenou z polystyrenových kuliček. I ta si najde své příznivce. Dětem se líbí její zářivé barvy a snadno se jim tvaruje. Její nespornou výhodou je, že se případné popadané kuličky snadno seberou a máte čisto a uklizeno.

Fimo pro starší děti

Starším dětem se bude líbit Fimo Kids. Speciální sady seženete ve výtvarných potřebách. Jsou vhodné pro dětské ruce, dětské Fimo je měkčí a lépe se s ním pracuje. Děti si snadno vytvoří jakékoli figurky, zvířátka, originální šperk nebo si ozdobí svůj hrneček a skleničku. Výrobek dětem vypalte v troubě vy a dávejte přitom pozor na teplotu, vždy je lepší teplotu spíš snížit než riskovat zhnědnutí výrobku. Po vypálení si děti mohou svou věc ještě vybarvit akrylovými barvami.

Keramika44000400_295_295_nowm_fit

Další možností je také keramika. Keramická hlína je poměrně levná záležitost, seženete ji v pětikilových a desetikilových baleních. Pokud budete tvořit keramiku doma, zeptejte se v blízkém keramickém studiu nebo v nějaké škole, jestli vám za malý poplatek výrobky nevypálí.

Na keramiku budete také potřebovat houbičku, kousek špejle, štětce, váleček na vytvoření placky, různé špachtle, nůž a očka na vydlabávání. Připravte si i lepidlo, kterým se spojují díly hlíny k sobě – takzvaný šlikr. Rozpusťte kousek keramické hlíny ve vodě tak, aby měla konzistenci kaše.

První seznámení s keramikou probíhá vždy tak, že si děti hmotu prozkoumají, prohmatají a zkusí si vymodelovat jednoduché tvary. Kuličku a váleček. Keramická hlína musí mít správnou konzistenci. Nesmí se lepit, ale ani praskat, pokud ji ohýbáte. Velmi jednoduše si vyrobíte například svícen. Vyválejte z hlíny asi půlcentimetrovou placku, potom použijte větší vykrajovátko ve tvaru kolečka nebo kytičky. Vykrojený tvar dejte zaschnout do mističky. Po zaschnutí jej začistěte navlhčenou houbičkou, aby byl co nejdokonalejší. Po vypálení v keramické peci můžete zdobit engobou či glazurou.

Jestliže nemáte možnost výpalu, pořiďte si namísto klasické hlíny speciální, kterou není nutné vypalovat. Prodává se v menších baleních a má podobné vlastnosti jako hlína určená k výpalu. Jen ji stačí nechat důkladně uschnout na vzduchu, potom váš výrobek bude pevný a trvanlivý.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *