Plavání kojenců a jeho význam

Plavání kojenců – ano či ne?

Pokud se rozhodujete nad tím, zda plavat nebo neplavat, musíte vycházet především ze zdravotního stavu Vašeho dítěte. Jestliže máte nějaké pochybnosti, poraďte se se svým dětským lékařem. Ten Vás mimo jiné může informovat o možnostech plavání ve Vašem okolí. Plavání prospívá zdravým dětem, ale i dětem s nějakým tělesným či mentálním handicapem.

Význam plavání pro nejmenší

  • Plavání malých dětí je přínosné z bezpečnostního hlediska. Děti se mohou naučit reagovat na nechtěný pád do vody, zvykají si zadržovat dech, učí se vyplavat na hladinu a udržet se na ní.
  • Při plavání se děti také otužují, což je prospěšné pro zdraví dítěte. Při plavání se zvyšuje vitální kapacita plic, plavání rozvíjí pohybové dovednosti dítěte a správné držení těla.
  • Děti si při plavání zvykají na kolektiv ostatních dětí a na cizí dospělé osoby. Postupně se učí spolupracovat, odpoutat se na chvíli od maminky apod.
  • Prostředí vody bylo pro miminko přirozené po celou dobu těhotenství. Novorozenci mají rádi ponoření do teplé vody a pokud se ke koupání přidá i rodič, je děťátko opravdu spokojené.

Plavání je prospěšné i pro maminky

Plavání je aktivita prospěšná nejen dětem, ale také rodičům – především maminkám. Maminky mají možnost být v kolektivu, načerpat nové informace, vyměňovat si zkušenosti,…

Začínáme s plaváním…

Miminko se s vodním prostředím může začít seznamovat už od té doby, kdy se mu zahojí pupík (přibližně 2 týdny po narození). S plaváním můžete začít v kterémkoliv věku, avšak platí, čím dříve, tím lépe.

Do tří měsíců věku se plave v domácí vaně a od šesti měsíců a více je možné navštěvovat bazén určený pro plavání kojenců a batolat.

Autor příspěvku: veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *