Na co mám jako těhotná v zaměstnání právo

Být těhotná neznamená, že jste něco méně než dřív. Na druhou stranu je dobré vědět, že máte práva, na která by se nemělo zapomínat. Střezte si je, je to ve prospěch vás i vašeho dítěte.

Pokud máte práci, která je pro těhotné zakázána nebo podle posudku lékaře ohrožuje těhotenství, je váš zaměstnavatel povinen převést vás dočasně na práci, která je pro vás vhodná a při které můžete dosahovat stejného výdělku jako doposud.

Pracujete-li v noci a požádáte zaměstnavatele o zařazení na denní práci, je povinen vám vyhovět.

Máte právo na to, aby vám zaměstnavatel vyčlenil na pracovišti prostory pro odpočinek (nebrání-li tomu provozní důvody).

Na pracovní cesty mimo obvod svého pracoviště nebo bydliště vás může zaměstnavatel vysílat jen s vaším souhlasem.

Požádáte-li o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody, povinen vaši žádosti vyhovět.

Pokud si to nepřejete, nesmí vám zaměstnavatel nařídit v práci přesčas.

Jestliže se při práci můžete potkat s rizikovými faktory, které by mohly miminko poškodit, je zaměstnavatel povinen vás s nimi seznámit a učinit opatření, aby vás nic neohrozilo.

Nezapomínejte však na to, že zákony se neustále mění. Raději si vždy informace aktuálně ověřte. Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, zaměstnavatel vás vyhodit nemůže, jiné to ovšem je, máte-li pracovní smlouvu na dobu určitou. V takovém případě (nechce-li vás ve firmě mít) se s vámi po jejím uplynutí může rozloučit. A to i v případě, že jste těhotná nebo v pracovní neschopnosti. Pamatujte ale vždy na to, že těhotným zákoník práce úlevy umožňuje.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *