Jíst BIO: Na kolik nás to přijde?

Biopotraviny mají své příznivce i odpůrce. Důležitá je především cena a kvalita těchto potravin. To, že se jedná skutečně o biopotravinu poznáte podle toho, že je na obale označena grafickým znakem BIO s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, kódem CZ-KEZ nebo CZ-ABCERT. Aby však potravina logo BIO získala, musí splňovat předem dané požadavky odpovídající zákonu o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. Dohled nad biovýrobky drží Ministerstvo zemědělství ČR prostřednictvím nezávislé kontrolní organizace KEZ, o.p.s., a německé kontrolní organizace ABCERT. Pokud potravina splní veškerá kritéria, může být označena logem BIO na jeden rok. Poté si musí opět požádat o prodloužení certifikátu.

Proč jíst BIO? Biopotraviny obsahují mnohonásobně méně zbytkových pesticidů a dalších škodlivých látek. Mají výraznější chuť. Při jejich výrobě se nepoužívají umělá dochucovadla a barviva, přesto jsou chutné a mají vyšší obsah vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Biomaso je ze zvířat, která žijí a stravují se v přirozeném prostředí, volně se pohybují, mláďata jsou delší dobu kojena a ponechána u matek. Ekofarmy nepoužívají chemické pesticidy. Neznečišťují tak půdu, vodu ani vzduch. Chrání ohrožené druhy zvířat i rostlin. Z měst se lidé častěji vracejí na venkov. Tam mohou vést ekofarmy a dodávat tak na trh lokální a sezónní potraviny.

Na kolik nás přijde dodržovat biojídelníček a proč je vlastně BIO dražší? V první řadě dělá biopotravinu dražší její kvalita. Také se hodnotí práce lidí a péče o zvířata. Kdo chce jíste tedy BIO, musí si trochu připlatit. Jistě nebudete litovat. V poslední době vzrostla i obliba farmářských trhů, které se staly běžnou součástí života lidí v Čechách. Nakoupíte zde čerstvé ovoce a zeleninu, maso, mléko a řadu dalších surovin a výrobků.

V období těhotenství a mateřství je důležitá pohoda a dobrá výživa k tomu. Biovýrobky mají pozitivní vliv i na kvalitu mateřského mléka. Je v něm pak více zdraví prospěšných mastných kyselin, které posilují imunitu a snižují rizika rakoviny a dalších nemocí. Těhotné by neměly zapomínat na kvalitní ořechy. Jsou skvělým zdrojem lehce stravitelných bílkovin, zdravých tuků a ochranných látek. Skvělou výživou je i konopný olej. Lze ho přidat do pomazánek i salátů, ale využít ho i v péči o tělo (mazat se jím a dělat si vlasové zábaly).

Nedávno vyšla knížka „S Biáčkem na ekostatku aneb jak se rodí BIO“. Oslík Biáček seznámí vaše děti s ekologickým zemědělstvím a výrobou potravin. A ostatně vás také. Třeba vás přesvědčí, že stojí za to žít BIO. Alespoň občas.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *