Jídelníček v těhotenství: Jíst za dva?

Není třeba do jídelníčku zařazovat více energie, tedy tuků a uhlohydrátů, než před těhotenstvím. Mnoho těhotných žen má chuť na sladké. Je však lepší to nepřehánět. Sladkosti dodávají velké množství prázdných kalorií a zbytečná kila navíc. Důraz se má naproti tomu klást na živiny a minerální látky, vitaminy a stopové prvky. Těch potřebují těhotné v některých případech mnohem víc než předtím.

Bílkoviny jsou pro rostoucí organismus dítěte důležitou stavební hmotou. Je třeba dbát na to, aby živočišné a rostlinné bílkoviny byly vzájemně vyvážené v poměru 1:2. Vápník, fosfor a hořčík jsou důležité pro výstavbu kostí, zubů, vnitřních orgánů a centrálního nervového systému dítěte. Přijímá-li nastávající matka těchto prvků příliš málo, čerpá dítě ze zásob matčina těla. Důsledkem toho může mít matka problémy se zuby. Železo je důležité pro tvorbu krve a zásobování těla kyslíkem. Aby byla potřeba železa pokryta, předepisují se mnoha těhotným ženám přípravky obsahující železo. Jód potřebuje štítná žláza ke tvorbě hormonů, dítě se na jeho spotřebě podílí od 3. měsíce. Žena, která jí hodně čerstvých ryb a používá jodidovou sůl, může nedostatku jódu předejít. Při větším nedostatku je dodáván do těla prostřednictvím léků. Vitaminy tělo potřebuje pro dobrou funkci látkové výměny. Těhotné by měly bezpodmínečně dodržovat pitný režim. Průměrná denní spotřeba tekutin by měla činit 2 litry. Vhodné jsou minerální vody s nízkým obsahem sodíku.

Vitaminů a stopových prvků je tedy v těhotenství potřeba více.  Vitamin D (5 mg denně) je obsažen v rybách, rybím tuku, žloutku, smetaně, sýrech, másle, rostlinných tucích.  Kyselina listová (0,4 mg denně) je obsažena v listové zelenině, pšeničných klíčcích, chřestu, sójových výrobcích, brokolici a v ořechách. Mezi živočišné bílkoviny patří maso, ryby, vejce, mléčné výrobky. Mezi rostlinné bílkoviny řadíme luštěniny, obilniny a brambory. Denní dávka bílkovin by měla činit 45 g. Vitamin B6 (1,7 mg denně) je obsažen v celozrnných výrobcích, mase, mořských rybách, bramborách, banánech a mléce. Vápník (800 mg denně) je v mléčných výrobcích, brokolici, špenátu, kedlubnách, petrželi. Železo (18 mg denně) je v mase a rybách. Vitamin A (kolem 1 mg denně) je obsažen v mléčných výrobcích, karotce, paprikách, rajčatech, meruňkách. Hořčík (kolem 350 mg denně) se nachází v obilninách a kořenové zelenině a vitamin C (75 mg denně) v ovoci a zelenině.

Myslete na to, co jíte a projezte se ke zdravému děťátku.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *