Jaká vyšetření by měla žena během těhotenství absolvovat

Poté bude následovat řada vstupních vyšetření, která se provádí většinou mezi 8. a 10. týdnem těhotenství. Nejprve lékař zjistí vaši podrobnou anamnézu. Poté vás vyšetří pohmatem a provede tzv. kolposkopii (jedná se o zobrazení děložního hrdla, pochvy a zevních rodidel ve zvětšení binokulárním mikroskopem), onkologickou cytologii z děložního čípku. Stěry z pochvy (mikrobní obraz poševní) a pH pochvy jsou vyšetřeními volitelnými. Pohmatem vyšetří i vaše prsy. Provede se odběr moči, ze které se zjistí přítomnost cukru nebo bílkoviny. Z krve se určuje krevní skupina a Rh-faktor, vyšetřují se protilátky, krevní obraz, test na HIV, protilátky proti hepatitidě B a syfilis, cg a PAPP – A (krevní markery vývojových vad). Sestra vám změří krevní tlak, puls a zváží vás. Lékař nezapomene na měření zevních pánevních rozměrů, zhodnotí váš zdravotní stav a léky, které užíváte, a provede ultrazvukové vyšetření.

Ve 12. týdnu těhotenství se provede screeningové ultrazvukové vyšetření. Počítačový program vypočítává riziko vývojové vady s ohledem na váš věk a váhu, proto jsou důležité výsledky předchozího odběru krve cg a PAPP – A. O prvotrimestrálním screeningu jsme se zmiňovali již v článku o ultrazvukovém vyšetření. U lékaře vás pravidelně zváží, změří tlak, puls, zkontrolují moč, provedou pohmatové vyšetření a zhodnotí celkový zdravotní stav. V tomto období je též vhodné, abyste absolvovala interní vyšetření včetně EKG a zubního lékaře.

V 16. týdnu těhotenství se odebírá krev na tzv. tripple test, který opět vyjadřuje míru rizika vývojové vady. Volitelně se může zvolit i ultrazvuk. Opět se zkontroluje váha, tlak, puls, moč, provede se pohmatové vyšetření a zhodnotí celkový zdravotní stav.

Ve 20. týdnu těhotenství lékař zjišťuje, kdy jste zaznamenala první pohyby děťátka. Měří se biometrie plodu, tzv. druhotrimestrální ultrazvukový screening (příčný rozměr hlavičky, obvod bříška, délka stehenní kosti. Vyšetřují se podrobně orgány, zejména srdce, určuje se poloha placenty, množství plodové vody). V současné době se objevuje názor, že je dobré připojit ve 22. týdnu gravidity ultrazvukové poševní vyšetření děložního čípku a tvar vnitřní branky. Může se tím včasně odhalit hrozící předčasný porod z důvodu cervikální inkompetence nebo nedostatečnosti čípku.

Od 24. do 27. týdne těhotenství se dále pokračuje v pravidelných kontrolách tělesné hmotnosti, tlaku, pulsu, moči, provede se pohmatové vyšetření a zhodnotí celkový zdravotní stav. Provede se poslech srdečních ozev stetoskopem. Doporučuje se provést screeningový test na vyhledávání těhotenské cukrovky. Zjistí se při tzv. zátěžovém testu oGTT (screening poruch glokózového metabolismu). Těhotenská cukrovka nebo-li gestační diabetes se objevuje většinou po 15. týdnu těhotenství a je rizikem pro plod i matku. V tomto období se také zkontroluje se pH pochvy.

V období 28.40. týdne těhotenství se pokračuje v kontrole váhy, tlaku, pulsu, moči, provede se pohmatové vyšetření a zhodnotí celkový zdravotní stav. Během 30. až  32. týdne gravidity se provádí poslední, tzv. třetí ultrazvukové screeningové vyšetření miminka, kdy kromě biometrie vyšetří lékař opět podrobně všechny jeho orgány. V poradně vám zdravotní sestra odebere podruhé krev na krevní obraz, protilátky u Rh-negativních žen, krevní srážlivost, protilátky proti žloutence typu B (HBsAg), HIV, protilátky proti syfilis (BWR) a volitelně i jaterní testy. Ve 34. a v 36.  týdnu těhotenství lékař provede poslech ozev plodu. Alternativně se může provést ultrazvukové vyšetření plodu. Provede se kultivační stěr z pochvy z důvodu streptokokové infekce.

V období 38.40. týdne těhotenství čeká těhotnou ženu seznámení se s kardiotokogramem. Záznam srdeční frekvence plodu a napětí děložní stěny, který je obvykle doplněn ještě o záznam pohybové aktivity plodu, se nazývá kardiotokogram (zkratka KTG nebo CTG). Výsledkem jsou dvě křivky, které jsou lékařem vyhodnoceny jako ukazovatel nitroděložního prospívání nebo neprospívání plodu. Kardiotokogram se provádí u všech rodiček 1x týdně kolem termínu porodu (cca od 38. týdne těhotenství), po 40. týdnu těhotenství každé 3 dny a následně při přijetí do porodnice a v průběhu porodu. V případě pochybností o prospívání plodu se provádí kdykoliv ve III. trimestru.

Po 40. týdnu těhotenství se chodí na kontroly již 2x týdně. Po ukončeném 41. týdnu těhotenství se provede oxytocinový zátěžový test. Pokud do 10 dní po termínu porodu neporodíte, přijímá vás porodnice k vyvolání porodu.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *