Jak moc je důležitá hudba pro ještě nenarozené dítě

Již od 70. let minulého století se experimentuje se zvuky Mozarta a dalších hudebních skladatelů. Například ukolébavka J. Brahmse, která byla dítěti přehrávaná šestkrát denně, způsobila jeho rychlejší přibývání na váze. Klasická hudba a hudba relaxační skutečně pomáhají.

Avšak nejen hudba, ale i hlas (a především ten matčin) má pozitivní vliv na psychický a zdravotní stav dítěte. Sluch je před narozením tím nejrozvinutějším smyslem. Již ve 4. měsíci těhotenství dokáže dítě reagovat na hudbu, její rytmus a hlasitost. Pokud hudba zrychlí, zrychlí se i srdeční tep dítěte. Nahrávky tlukotu matčina srdce jsou pozitivní pro přibývání dětí na váze a napomáhá jejich zdravému vývoji. Využívá se jich tedy již v mnoha porodnicích po celém světě. Důležitý je rytmus, který je díky svému opakování a délce trvání jakousi první dětskou ukolébavkou. V tom tkví základ naší oblíbenosti v rytmech, bubnech nebo africkém smyslu pro polorytmus.

Zvuková stimulace dítěte v děloze je pro rozvoj plně tělesně, emočně, intelektuálně a duchovně vyvinutého člověka přímo životně důležitá. Komunikujte s dítětem kromě svého hlasu také prostřednictvím hudby. V 8. týdnu těhotenství je plod schopen projevit úplně první reakci na hudbu. Zvuky a hudbu vnímá kostrou, která se rozezní a v plodové vodě funguje jako zesilovač. Jak bylo již řečeno výše, ve 4. měsíci těhotenství reaguje na rytmus a hlasitost. Už v polovině gravidity je vývoj sluchu dokončen. Pokud dítě v bříšku slyší opakovaně nějakou melodii, při porodu i po narození je možné dítě tou samou melodií přivítat na tento svět a uklidnit ho. Pamatuje si ji totiž ještě z doby, kdy mělo pocit naprostého bezpečí.

Existuje také zvláštní těhotenský hudební pás, který je k dostání na internetu. Jedná se o masážní přístroj, kterým se obepne břicho těhotné ženy. Uvnitř je zabudovaný hudební přehrávač, který pouští dítěti zvolenou hudbu nebo nahrávku hlasu rodičů a zároveň masíruje mamince záda. Je vhodný hlavně pro maminky, jejichž partneři například odjíždějí na delší dobu za prací. Dítě tak nepřichází o kontakt s otcovým hlasem.

A jaké zvolit nejvhodnější nahrávky? Skutečně existuje teorie Mozartova efektu. Je to vědecky podložený fakt, podle něhož poslech hudby W. A. Mozarta prokazatelně způsobuje rozvoj intelektu budoucí malé osobnosti. Na podobném principu funguje bola, malá mexická rolnička, kterou maminka nosí zavěšenou na krku po celé těhotenství. Bola by měla viset na delším provázku tak, aby se rolnička pohybovala mamince po bříšku.

Ať už vyzkoušíte s hudbou a se zvuky jakékoli experimenty, nezapomínejte, že pro dítě je vždy na prvním místě váš hlas. Nepotřebujete tedy sluchátka, přehrávače a nahrávky. To, co potřebujete, již máte. Váš hlas. Stačí tedy jen zpívat. Mozart, hudební pás či bola tak mohou být pouhým zpestřením. Čím víc maminka své těhotenství prozpívá, tím líp děťátko všestranně prospívá:-)

Autor příspěvku: lucied

0 komentářů: „Jak moc je důležitá hudba pro ještě nenarozené dítě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *