Italská kuchyně

Jaké suroviny nesmí chybět v italské kuchyni

Italská kuchyně patří mezi nejoblíbenější kuchyně světa. Je v ní patrná hojnost, teplo a rozmanitost země. Jelikož se jedná o přímořskou destinaci, v Itálii na talíři nesmí chybět ryby a mořští živočichové. V jídelníčku se často objevuje zelenina. Uplatňují se zejména olivy, rajčata, papriky, okurky a artyčoky. Z ovoce se hodně konzumují citrusy.

Italská kuchyně se samozřejmě neobejde bez koření. Typické je oregáno, bazalka, saturejka a česnek. Takřka všechny možné pokrmy se připravují za pomocí olivového oleje.

Typická italská jídla

Pokud bychom měli jmenovat některá charakteristická jídla, pak to bude pizza a rozmanité druhy těstovin (mušličky, ravioly,  špagety, nudle apod.). Dalším častým pokrmem je kukuřičná polenta.

Zvyklosti italského stravování

Italové se stravují s láskou a dbají na zachování tradičních chodů. Není výjimkou, že ráno po cestě do práce si řada Italů objedná „Cappuccino e dolce“, čili kávu a kousek sladkého pečiva. Někteří se dokonce i zdrží a v klidu si pročítají noviny. Italská snídaně je tedy tak trochu ošizená, nicméně o to hojnější bude oběd.

Oběd se skládá z několika chodů a nese se v duchu rodinné pohody, jelikož v poledne se většinou všude zavře a nastane siesta. Oběd probíhá mezi 13. a 15. hodinou odpoledne. Italové si u stolu posedí klidně i dvě hodiny, protože při stolování nespěchají.

Oběd tvoří aperitiv a předkrm, dále těstoviny, poté teprve následuje hlavní chod (zpravidla ryba nebo maso a zelenina + jako příloha většinou pečivo, které se ostatně přikusuje takřka ke všemu). Hlavní jídlo je ještě doplněno sladkým dezertem, nebo sýrem, zeleninou či pizzou.

Protože oběd byl relativně pozdě, večeře se posouvá na pozdější dobu. Večeře je lehčí než oběd, častá je ryba, zeleninová jídla nebo pizza.

Autor příspěvku: veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *