"I když máte z porodu negativní zážitek, věřte, že to, co vás čeká na jeho konci, za to rozhodně stojí!", říká maminka Monika.

Když se s manželem rozhodli, že je ten pravý čas, měli štěstí, že se jim podařilo otěhotnět bez jakýchkoli potíží ihned.

Jak rychle se ti podařilo otěhotnět a jaké zásady jsi během těhotenství dodržovala?

Otěhotnět se mi podařilo okamžitě. Možná i díky tomu, že jsem nikdy nebrala hormonální antikoncepci. Během těhotenství ani nikdy předtím jsem nekouřila. Nepila jsem v těhotenství alkohol, snažila se omezit uzeniny (ale párku v rohlíku jsem stejně neodolala).

Jak ses během 9 měsíců cítila?

Zpočátku jsem se cítila opravdu velmi špatně. Provázely mne nevolnosti a celodenní pocit na zvracení. Během 4. měsíce nevolnosti přestaly. Kromě bolestí zad, které mne postihly kolem 6.-7. měsíce, jsem se pak až do konce těhotenství cítila báječně.

Připravovala ses nějak zvlášť na porod, chodila jsi třeba cvičit?

Ne, cvičit jsem nechodila. Bydlíme v rodinném domku, takže jsem měla (a stále mám) dosti pohybu kolem baráku a na zahrádce. Během těhotenství jsem hodně četla. Ale snažila jsem se to nepřehánět, abych se těmi informacemi až příliš nezahltila. Můj manžel je lékař a ten mne držel „na uzdě“. Zaměřila jsem se ale především na četbu o průběhu porodu. Začala jsem 6-8 týdnů před porodem procvičovat hráz a pánevní dno metodou EPI-NO. Je to balonek, který si zavedete do pochvy a postupně pumpičkou nafukujete. Nejdřív méně a pak se objem v pochvě zvyšuje. Samy poznáte, jak to ještě zvládnete. Výsledkem by mělo těsně před porodem být to, že zvládnete vytlačit balonek o objemu jako dětská hlavička. Zvyšuje to elasticitu hráze.

Uvažovala jsi již během těhotenství o tom kde, jak a s kým chceš rodit?

Moje volba byla jasná. Rozhodla jsem se pro porodnici v Rychnově nad Kněžnou. O tom, kterého lékaře bych chtěla mít u porodu, jsem neuvažovala. Věděla jsem ale, s kým naopak rodit nechci. Ale své udělal zákon schválnosti. Lékař, kterého jsem původně nechtěla, pomohl našemu synovi na svět. Což jsem nakonec ocenila. Je to velký profesionál a má bohaté zkušenosti. S péčí v rychnovské porodnici jsem byla velmi spokojená.

Jaký měl porod průběh?

Porod mi začal odtokem plodové vody, která mi praskla v 11 hodin. Zhruba do 15 hodin jsem neměla žádné bolesti. Když jsem byla ve vaně, přišly první kontrakce. Byly docela šílené, nepřestávaly. Stále to hrozně bolelo. Kolem 20 hodiny jsem byla otevřená na 10 prstů a šlo se tlačit. Nastaly komplikace. Syn se zasekl v pánevní úžině. Porod musel být dokončen vakuumextraktorem.

A rada nastávajícím maminkám, které to vše teprve čeká?

Při dalším těhotenství bych asi nic neměnila a držela se zásad, které jsem dodržovala během prvního těhotenství. Holky, někdy to může být i děsivý zážitek. Následuje ještě děsivější šestinedělí, ale to všechno, co přijde potom, za to stojí!

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *