Hračka jako důležitý společník dítěte

Výběr hračky pro dítě

Co se týká výběru hraček, tak prvořadým kritériem je samozřejmě kvalita a bezpečnost (levné hračky pochybné kvality mohou být nebezpečné!). Důležitá je ale také barevnost, zvukové efekty, materiál a tvar hraček. Pokud hračka nenechává prostor dětské fantazii, brzy se dítěti omrzí, i kdyby byla sebedokonalejší. Z praktického hlediska by se měla hračka dát snadno prát či omývat vodou.

Hračky se musí vybírat s ohledem na věk dítěte

Každé období vývoje dítěte se vyznačuje určitými charakteristikami a je zcela specifické. Je proto důležité vybírat hračky na základě věku dítěte.

Jestliže hledáme vhodnou hračku pro dítě, měli bychom se řídit věkovým doporučením uvedeným na hračce.

Jak se dítě postupně vyvíjí a roste, mají hračky čím dál větší vliv na rozvoj jeho smyslů. Pro nejmenší novorozence kupujeme dětská chrastítka, které rozvíjí zejména hmat a sluch. Oblíbené jsou různé kolotoče nad postýlku – děti sledují pohyb, soustředí se a zajímavý předmět je motivuje k prvním pokusům o uchopení. Protože miminko rádo vše ocucává, nesmíme zapomenout ani na kousátko.

Jakmile už se zlepší pohybové dovednosti dítěte, lze mu pořídit plyšová zvířátka, panenky a některé dynamické hračky jako míč, autíčko apod.

Hračky ale nejsou tím jediným, s čím se dokáže novorozenec zahrát. Často si vystačí i s běžnými věcmi, jako jsou plastové dózy, kelímky, papírové krabice a jiné, ovšem samozřejmě dítěti poskytneme jen takové věci, které jsou pro něj bezpečné.

Dítě ocení, když si na něj uděláte čas a budete si s ním hrát

Jak je již výše uvedeno, dítě si často vystačí i s obyčejnějšími věcmi a nemusíme mu tudíž kupovat stále nové a zbytečně nákladné hračky. Co se však cení, je věnovat svůj čas hře s dítětem.

 

Autor příspěvku: veronika

0 komentářů: „Hračka jako důležitý společník dítěte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *