Vybíráme kočárek (3. část)

V předchozích dílech tohoto seriálu jsme vás seznámili s klíčovými hledisky, která je dobré při výběru kvalitního kočárku sledovat. V posledním díle se zaměříme na nároky na bezpečnost, kvalitu a v neposlední řadě na servis kočárku. Přinášíme také jednoduchý postup, jak konkrétně při výběru kočárku postupovat.

Příslušenství

Renomovaní výrobci kočárků nabízejí široké spektrum příslušenství. Pokud požadovaný doplněk ke kočárku nenajdete, je možné se obrátit na osvědčené výrobce, kteří nabízejí univerzální doplňky podle typu kočárku. Jistě oceníte přebalovací tašku, nutností je pláštěnka, pokud budete chtít chodit na procházky každý den, fusak (lze zakoupit i fusak, který roste s dítětem a zároveň lze použít i do autosedačky). Pro letní měsíce oceníte clonu s UV filtrem a moskytiéru.

Jako optimální řešení se jeví dokoupit viditelné doplňky jako originální v sadě s kočárkem, mj. proto, že jsou sladěné barevně (například přebalovací tašku, je-li dostatečně prostorná a splňuje-li nároky na funkčnost), ale některé speciální, například sluneční clonu s UV filtrem, zvlášť. Dokupování doplňků zvlášť je dražší, ale pokud vám z nějakého důvodu originální příslušenství nevyhovuje, je dobré zvolit kvalitní, který splňuje vaše nároky, rovnou.

Bezpečnost a certifikáty kvality

Výrobci dětských autosedaček nechávají své výrobky testovat a výsledky těchto testů zveřejňují. Vyplatí se také přečíst i nezávislé hodnocení od jiných sdružení, která sledují kvalitu výrobků, v našem prostředí například pravidelná hodnocení časopisu dTest.

Kočárek jako takový musí splňovat normy předepsané Evropskou unií, ale žádné certifikace se mu neudělují. Naprostou samozřejmostí u kočárku jsou pětibodové bezpečnostní pásy. Pro maximální bezpečnost vašeho dítěte ho nezapomeňte vždy, a to i spící ve fusaku, připoutat.

Sportovní verze kočárku

Až vaše dítě poporoste, budete moci sáhnout ke sportovní verzi kočárku. U ní se vyplatí sledovat tyto parametry:

Polohovatelnost do lehu

Pokud předpokládáte, že bude vaše dítě v kočárku spát (nebo že tato varianta může nastat), je sedačka polohovatelná do úplného lehu nutností. Tohle řešení řada rodičů využívá, pokud jezdí na návštěvy k blízkým – dítě může pohodlně spát v kočárku, tedy v prostředí, na které je zvyklé. Máte-li potřebné vybavení, dítěti neuškodí spánek na čerstvém vzduchu ani v zimě.

Délky sedačky

Délka sedadla by měla odpovídat vzrůstu dítěte daného věku, je třeba dát pozor na to, že řada kočárků má příliš krátkou sedačku a větší dítě se do ní nevejde.

Údržba

Ačkoli se to zdá být nepodstatné, i čištění kočárku je důležitý parametr. Pokud budete kočárek převážet autem, počítejte s tím, že se ušpiníte jak vy, tak látka na kočárku. Tvrdí-li výrobce, že lze potah sejmout a vyprat, nechte si to předvést v obchodě. Větší děti samozřejmě kočárky znečistí mnohem více a jednoduchost čištění pak jen uvítáte.

Záruka a servis

Koupě kočárku v e-shopu má převážně výhody spočívající v bezkonkurenční ceně a rychlosti dodání, navíc nemusíte nikam jezdit. Pokud si v e-shopu nějaký kočárek vyberete, určitě si ho jeďte do kamenného obchodu vyzkoušet – a to nejlépe s někým, kdo zkušenosti s kočárky má.

Výhodou kočárku koupeného na prodejně je snazší uplatnění záruky a možnost zajištění servisu. V některých prodejnách vám po dobu opravy kočárku půjčí náhradní – tohle řešení je dobré, pokud nemáte v okolí nikoho, který by vám mohl kočárek půjčit.

Nemůžeme chtít všechno

Cílem tohoto článku bylo upozornit na kritéria, která stojí za to vzít do úvahy v případě, že kočárek vybíráte. Důležité je uvědomit si, že nikdy neseženete kočárek, který obstojí ve všech oblastech na výbornou, mnoho parametrů je totiž vzájemně neslučitelných (například nízká hmotnost a dostatečně prostorná korba s podvozkem o nafukovacích kolech). Doporučujeme proto následující postup:

  • zamyslete se nad tím, v jakém terénu budete potřebovat jezdit a jaké potřeby budete s kočárkem zajišťovat,
  • podle toho si stanovte kritéria na výběr kočárku a přiřaďte jim váhu,
  • podle těchto vah určete několik favoritů a v obchodě všechny vyzkoušejte.

Zcela nedocenitelné jsou reference, které nemůže žádný univerzální návod nahradit. Zajímejte se o to, jaké jsou s vaším vysněným kočárkem zkušenosti, ale zároveň k tomu přistupujte s mírnou rezervou – každý člověk je jiný a život s miminkem se mezi rodinami výrazně liší, co vyhovuje někde, nemusí vyhovovat jinde.

Ať už pořídíte jakýkoli kočárek, doporučujeme zakoupit k němu rovnou i bezpečnostní zámek na kola – kočárek je poměrně velká investice a nechávat ho nezamčený se nevyplácí.

Kvalitní kočárek je jedním z předpokladů pro to, abyste pro vás byly každodenní procházky s vaším miminkem radostí a abyste bez problémů zvládali běžné činnosti bez omezení. Vyplatí se jeho výběru věnovat dostatečnou pozornost a přistupovat k němu s rozmyslem.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *