Vybíráme kočárek (1. část)

Výběr kočárku je jeden z nejdůležitějších okamžiků, který čeká nastávající rodiče před narozením potomka. Ačkoli je výběru kočárku vždy věnována velká pozornost, řada rodičů vám potvrdí, že první kočárek nesplnil všechna jejich očekávání a podruhé by se rozhodovali jinak. Jak tedy vybrat kvalitní kočárek, který vám bude dobře sloužit?

Předpokládejme, že vybíráme kočárek na jedno dítě a chceme ho používat od narození. Jaké parametry u kočárku sledovat?

Kdy a kde budete kočárek používat

Zásadní kritérium pro výběr kočárku je to, kdy a kde budete kočárek používat. Bydlíte na vesnici, nebo ve městě? Budete jezdit na lesních a polních cestách, nebo se budete pohybovat spíše po upravených chodnících a nákupních centrech? Nebo snad obojí?

Samozřejmě je těžké mít předem jasno o tom, jak bude život s dítětem vypadat. Můžete si ale udělat již nyní představu, jak se budete dopravovat k pediatrovi, kam budete chodit na procházky, kam budete pravděpodobně chodit na vyšetření kyčlí, zda budete jezdit na drobné nákupy, navštěvovat úřady nebo na poštu. A také jak se dostanete ke svým blízkým.

Pro členitý terén (lesní a polní cesty, neupravené trasy) jsou vhodná velká nafukovací kola. Do města jsou naopak dobrá malá otáčecí kolečka, zpravidla plastová. Pokud jsou kola vybavena ložisky, vydrží mnohem déle. Hledáte-li kompromis, zvolte nafukovací kola s možností aretace, tj. zabrzdění proti pohybu (pojedete-li v terénu, kolečka zajistíte a projedete tak i hlubokým sněhem; pokud pojedete do města nebo obchodu, kolečka odemknete a s kočárkem se vám bude velmi lehce manipulovat).

Při používání kočárku je důležité si uvědomit, že pro kojence není vhodné být v autosedačce déle než nezbytně dlouho, tedy po dobu převozu. Pokud pojedete autem daleko, je dobré umožnit vašemu miminku protáhnout se na rovné podložce nebo v hluboké korbičce. Mnoho rodičů však využívá autosedačku i na procházky, což je sice snazší (dítě nemusíte z autosedačky vyndávat, jen ji přendáte na podvozek – takový kočárek je také lehčí), ale pro dítě naprosto nevyhovující. Vašemu miminku neublíží, pokud ho dáte na chvíli během nákupu do nákupního košíku v autosedačce, ale pokud chcete v nákupním centru pobýt delší dobu, umožněte mu ležet v kočárku.

Specifickým typem jsou kočárky určené na běh, které mají zkosená velká kola. Tyto kočárky splňují podmínky pro sportovní aktivity a nelze na ně příliš uplatnit kritéria popsaná v tomto seriálu, a proto se jejich výběru věnovat nebudeme. Více o tématu druhů kočárku podle způsobu využití najdete například ve článku Jak vybrat kočárek na webu Arecenze.cz.

Trojkombinace nebo jiný typ

V současnosti velice oblíbeným typem kočárku je tzv. trojkombinace, tedy podvozek s koly + hluboká korbička, sportovní nástavba a autosedačka v jednom setu. Vše je vzájemně kompatibilní a podle výrobců by vám mělo vydržet odhadem do tří let věku dítěte (vyjma autosedačky, která bývá homologovaná do 13 kg a určité výšky postavy).

Jaké jsou alternativy k trojkombinaci? Můžete pořídit kočárek, který je primárně vyroben jako sportovní úprava, ale který je zároveň možno kombinovat se hlubokou korbou. Zpravidla je k němu možné dokoupit i autosedačku renomované značky, pokud koupíte i potřebné adaptéry (nástavce).

Jaké jsou výhody každé z těchto variant? Trojkombinace je velmi pohodlné řešení za dobrou cenu, mnoho rodičů si s ní vystačí opravdu do doby, než dítě začne být zdatným chodcem. Naproti tomu jiní rodiče využijí zpravidla jen autosedačku, hluboký kočárek a místo sportovní sedačky pořídí později lehké a skladné golfky – větší dítě už leccos ujde a standardní kočár je přeci jenom výrazně větší a těžší. Trojkombinace vychází vstříc potřebám novorozenců a miminek, zkrátka menších dětí, s tím, jak dítě poroste, může se trojkombinace stát méně vyhovující.

Druhá možnost je přesně opačná – vyhovuje více starším dětem, ale novorozenec v ní takový komfort nemá. Nespornou výhodou je však to, že pokud dobře vyberete, odpadá nutnost kupovat později golfky.

Při výběru kočárku je třeba si uvědomit, že vaše dítě během jednoho roku povyroste o 50 % své porodní délky (z 50 cm na nějakých 75 cm) a jeho hmotnost se zvýší cca trojnásobně. Uvažujeme-li kočárek, který by měl sloužit i dítěti dvou až tříletému, počítejte s velikostí postavy 92, resp. 98 cm. Těmto mírám by měl odpovídat vnitřní prostor kočárku, tedy délka lůžka (sedačky).

V následujícím díle najdete informace o tom, jaké funkční parametry je vhodné sledovat a na co si dát pozor.

Důležitým parametrem jakéhokoli kočárku je jeho šířka – na každý kočárek dveřmi s nejběžnější šířkou a řada kočárků se nevejde do nových typů výtahů. Počítejte raději s tím, že bezbariérový přístup mít spíše nebudete.

V následujícím díle vás blíže seznámíme s nároky na funkční parametry kočárku, budete se tedy věnovat konkrétním vlastnostem kočárku, které hrají při výběru kvalitního kočárku důležitou roli.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *