Správné držení těla

Ačkoli v to mnohým zdá jako zbytečnost, držení těla je velice důležité, protože tím můžeme předcházet mnoha problémům, zejména těm zdravotním. A nejlepší je začít hned v mládí, protože jak se říká „co se v mládí naučí, ve stáří jako když najde.“

Děti, pohyb a správné držení těla

Není tajenstvím, že dnešní děti se čím dál tím méně hýbou. Avšak kromě pohybu mají problémy i se špatným držením těla, což je možná ještě větší problém, než samotný pohyb, protože špatný postoj může přinést mnoho problémů. Jak už bylo výše zmíněné, jedná se zejména o zdravotní problémy, mezi které patří například i plochá noha či špatné postavení chodidla. Samozřejmě, že často se objevují také problémy s páteří a zády. Každopádně zdravotních problémů hrozí mnoho, a proto je opravdu důležité dbát na to, aby dítě drželo tělo, tak jak by mělo. V každém případě by děti měly mít např. vhodné batohy do školy a školky.

Jak vypadá ten správný postoj?

Naučit dítě správné držení těla nebude nejlehčí úkol, ale každé šikovné dítě to určitě zvládne. Důležité je, aby bylo dítě vzpřímené. Další věc je to, aby neměli kulatá záda, což znamená, že musí lopatky tlačit do zadu, jakoby k sobě a zároveň mít ramena dole. Kromě toho je také důležité, aby správně našlapovaly. Jednak musí mít nohy od sebe na šířku pánve a v případě, že budou chtít udělat krok dopředu, tak nejprve jdou kolena a až poté chodidlo. Ovšem na zem nejprve dopadne chodidlo, respektive jeho přední část, což je důležité. Nikdy nesmí jít pata jako první, protože právě v tomto případě dochází k deformaci chodidla a následným zdravotním problémům.

Chci, aby mé dítě bylo zdravé a krásné

Každý rodič si nepřeje nic jiného, než aby jeho dítě bylo zdravé a krásné, což jednoduše dosílí tím, že dítě bude vést k tomu, aby správně chodilo a bylo ve správné pozici i v klidu. Pravdou je, že málokteré dítě donutíte, aby bylo pořád krásně vzpřímené, a proto je důležité s nimi každý den cvičit. Někdo teď bude namítat, že jejich děti rozhodně nebudou chtít každý den cvičit, ovšem to není problém, pokud zvolíte ty správné cviky a spojíte je se zábavou. Prostě uděláte dítěti nějakou bojovou hru, kterou si užije a přitom bude trénovat. Jediné, co to vyžaduje je trochu trpělivosti a času rodičů.

Jaká hra je na držení těla vhodná?

Na internetu určitě najdete spoustu způsobů a cviků, jak mohou děti trénovat správné držení těla. Jedním z nich je i skákání oběma nohama. To můžete dětem zpříjemnit tak, že vytvoříte pomyslnou cestu ze čtverečku papírů, které budou představovat kameny. A dítě musíme oběma nohama přeskakovat z jednoho kamene na druhý, aby se nenamočilo. A klidně můžete udělat nějakou kartičku, kde jim budete udělovat body za každý den a každou aktivitu a pak třeba na konci týdne za to dostanou malou odměnu. Je to perfektní způsob, jak dítě donutit, aby se opravdu věnovalo cvičení a pohybu.

 

Správné držení těla není nic jednoduchého, avšak když se to naučíte a budete to brát jako samozřejmost, tak můžete předejít mnoha problémům.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *