Přeplněné mateřské školky, problém pro maminky

Boj o školku asi zná každá z nás, protože víme, že je naprosto šílené, si to své místo ve školce vybojovat. Samozřejmě jsme nucené jít do práce, ale když školku nedostaneme, tak jsme v pasti.

Podle zákona mají nárok na školku pouze ty děti, které nastupují příští rok do školy, ostatní děti mohou být odmítnuty. Abyste předešla situaci, kdy vám dítě do školky nevezmou, informujte se ještě před zápisem o tom, jak to vše probíhá a kolik uchazečů daná školka čeká. Podle toho se rozhodněte, kam dáte své dítě zapsat, aby mělo co největší šanci na umístění. Děti jsou přijímány do školky od 3 let, zpravidla mají ale větší šanci ti starší.

Pro jistotu se přihlaste do více mateřských školek, abyste si tím zajistila to, že se vaše dítě dostane alespoň do jedné z nich. Zvažte i to, jak daleko jste schopni dojíždět. Abyste se začalo něco dít, tak je třeba, aby o této situaci věděly úřady, proto je informujte o problematice elektronicky, nebo dopisem.

Dopis, nebo email klidně pošlete i na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Sice si tím místo ve školce nezajistíte, ale třeba rozpoutáte to, že se situace začne konečně řešit. Co dělat, když školku neseženete? Je třeba hledat alternativní řešení a to buď školku soukromou, nebo rodinnou, či dítě umístit do mateřského centra, předškolního klubu a podobně.

V listopadu 2014 byl parlamentem schválen zákon o tom, že mohou vznikat dětské skupiny, které rodičům umožní daňovou úlevu. Tyto skupiny může zřídit zaměstnavatel, dětské skupiny se samozřejmě platí, ale rodiče si je mohou odečíst z daní. Zákon ale ukládá přísné normy a také přísné hygienické podmínky a pro řadu těchto zařízeních je to likvidační.

Snad už se tato problematika vyřeší a matky, které chtějí umístit dítě do školky, nebudou tolik stresované ze situace, že to nevyjde a děti nebudou mít kam dát a tím pádem budou bez práce.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *