Jak o prázdninách chránit malé děti před úrazy a nehodami?

Období prázdnin s sebou nese spoustu pohody, volného času, koupání, pobytů na táborech, dovolených u moře a různá dobrodružství. Jak se vyvarovat nehod, úrazů a jiných neštěstí, která na děti potenciálně čekají.

Repelenty, pokrývky hlavy i kvalitní pitný režim

Při pobytu v přírodě je třeba děti chránit příslušnými repelenty proti uhryznutí bodavým hmyzem, do lesa se všichni musejí obléci do dlouhých kalhot a nastříkat se sprejem proti klíšťatům. Pobyt na přímém slunci se musí minimalizovat a během oběda je lepší nevycházet vůbec. Mazání se opalovacími krémy s vysokým UV faktorem snad nemusíme ani zmiňovat. Čepičky, kšiltovky, slamáčky i slunečníky jsou také dobrými preventivními pomocníky proti úpalu a úžehu. Kvalitní pitný režim s minimem sladkých nápojů má být obohacen o bylinkové čaje a vodu, alkoholické nápoje a energy drinky snad ani nezmiňujeme.

Bezpečnostní prvky pro pohyb na silnicích a v městském provozu

Pohyb dětí v lese a na silnicích je zvýšen v letním, prázdninovém období, a tak děti i dospělí musejí být bezpečnostními prvky. Pestré oblečení, odrazky na botách i jízdních kolech, případně reflexní vesty a pásky jsou důležitou součástí dětské výbavy do terénu. Reflexní vesta je nepostradatelným pomocníkem pro organizátory táborů, sportovních soustředění i turistických výprav.

Reflexní vesty pro nejmenší i starší děti

Jednotlivé dětské reflexní vesty se vyrábějí v různých velikostech a střizích. Dají se klasicky oblékat i přetahovat přes hlavu, jsou určeny také pro nejmenší děti předškolního věku, pro které jsou připraveny vestičky s různými barevnými obrázky. Pokud vystrojíte jedno táborové družstvo odlišnou vestou než druhé, máte jistotu v nepromíchání dětí a jejich jednodušším přepočítávání při návštěvách zoo, dětských festivalů i představení pod širým nebem. Nepodceňujte prevenci, předejdete možným neštěstím s fatálními následky.

Autor příspěvku: Hedy