Nechat děti vyplakat, nebo je naopak rychle konejšit?

Narodilo se vám miminko a vy nevít, jestli to s péčí příliš nepřeháníte? Slyšíte z okolí rady typu, abyste vaše děťátko nechala chvíli pobrečet, aby si nezvykalo, že jste mu neustále k dispozici a dítko si má zvykat bavit se i samo, trávit čas chvíli jen s hračkami…? Nenechte se ovlivňovat. Vaše miminko potřebuje přiměřeně péče svému věku.

Nejmenší brečet nenechávejte

Podíváme-li se na novorozence a miminka do 6ti měsíců věku, u těch bychom měli být skutečně tolerantní. Takhle malé děti nás svým pláčem nevolají z prospěchu, ještě si „nevydupávají“ naši přítomnost. Volají nás proto, že je něco trápí – plena, hlad, nepohodlné ležení… nebo je jim jednoduše smutno a potřebují pohladit, pomazlit se, jednoduše chtějí být s vámi, protože s vámi byly 9 měsíců v bříšku.

Když už děti „dostávají rozum“

Starší děti už se naučí, že stačí, aby zabrečely a hned je někdo u nich. Můžete s nimi začít rozmlouvat ve smyslu, že je pohadíte, ukonejšíte a sdělíte, že jste poblíž a za chvíli se na ně přijdete podívat. To dodržte. Děti začnou chápat velmi rychle a budou si zvykat na to, že i když vás nevidí, jste stále v dosahu.

Nechávejte děti v postýlce ve chvílích, kdy vás vidí. Vidí-li vás totiž, vědí, že jste u nich, i když ne úplně blízko.

Toto však neplatí v případě, kdy má dítko špatnou náladu – i my máme občas náladu pod psa a chceme být s někým. Taktéž v době, kdy jsou děti nemocné nebo je něco bolí, není vhodné nechávat je plakat. Tady potřebují váš soucit, podporu, jistotu, že jim pomůžete.

Vztekající se raubíři

Samotnou kapitolou jsou také děti, které se začnou vztekat a pláčou proto, aby si vynutili naši pozornost, nebo přítomnost. V těchto případech bychom dítěti měli klidně sdělit, že rozumíme tomu, proč se zlobí (nemůže ven, musí uklidit hračky, nedostalo sladkost…), vysvětlit, proč to či ono nemůže, nabídnout jiné řešení a také dodat, že vztekání a pláč mu nepomůže. Také sdělte, že přijdete, až se přestane vztekat a že budete např. v kuchyni.

Buďte k dětem citlví, jen vy poznáte své dítě nelíp a víte, kdy pláče opodstatněně a kdy to na vás zkouší. Řiďte se intuicí a selským rozumem.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *