Jaké chyby děláme při výchově dětí

Vychovat správně dítě, je sen každého rodiče, ale skutečnost je trošku jiná. Většinou u prvního dítěte děláme chyby a u druhého už víme, čemu se vyhnout. Spousta z nás si myslí, že výchova je věcí snadnou, ale když pak máme to své dítě a máme na něj mít nějaký vliv, tak je to pak těžké a sami se často vykoupeme v blátě.

Rozhodně nikdy neříkejte svému dítěti, že když něco provede, tak jej přestanete mít rádi. Je to nesmysl a vy mu tímto lžete a navíc v něm vyvoláte pocit, který jej může vnitřně velmi ranit. Své dítě nepodceňujte. Neříkejte mu, že je zlé a ošklivé, nebo třeba hloupé. Vypěstujete v něm komplexy a to bude mít špatný vliv na jeho další život.

Dítě by mělo mít zdravé sebevědomí a pak může v klidu kráčet svým životem mnohem lépe, než člověk, který je zakomplexovaný a cítí se méněcenně. Je velmi důležité to, aby si dítě umělo vážit samo sebe. Sklony k úzkosti pak vypěstujete neustálými zákazy a příkazy. Dejte dítěti alespoň někdy volnou ruku, aby se mohlo bavit, tak jak samo chce. Neznamená to samozřejmě, že se vám doma bude houpat na lustru. Pověste mu, že si může hrát, ale hraní by mělo být takové, abyste se za to na něj pak nemusela zlobit.

Často jsme extrémně ochranářští a řešíme to, aby se našemu dítěti nic nestalo. Toto může na psychice našeho dítěte napáchat velkou paseku. Touto výchovou dostanete dítě do emoční lability a bude z něj nesamostatný člověk, který se nedovede sám rozhodnout. Pokud dítěti neustále vyprávíte, že na něj nemáte čas a jako důvody uvádíte, že potřebujete pracovat, abyste měli peníze, tak své děti naučíte myslet materiálně a nikoliv srdcem.

Dost možná máte málo času, ale alespoň půl hodiny denně věnujte společné činnosti, kdy si s dítětem budete hrát, nebo mu číst a podobně. O víkendu by to pak mělo být mnohem více času.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *