Jak ochránit děti před nebezpečnými lidmi

3997306058_8df7244636Nebezpečí na vaše dítě číhá téměř všude. Své děti před ním chceme ochránit za každou cenu. Doba je taková, že si nemůžeme dovolit nechat jet prvňáčka samotného autobusem, nebo jej samotného poslat do školy tak, jako tomu bylo za nás a stejné je to i s pouštěním ven.

Za nás neexistovaly mobily, a přesto se o nás rodiče nebáli.  Dnes je to ale všechno úplně jinak, a pokud chceme, aby dítě bylo samostatné, tak je třeba se tomu nějakým způsobem podřídit a dítě co nejvíc poučit o jeho bezpečí. Nejlepší způsob jak zjistit reakce vašeho dítěte, je vyzkoušet jej. Velmi dobré je domluvit se s někým, koho vaše dítě nezná a nastrčit ho jako test.

Nechte vašeho známého, ať vaše dítě věrohodně přesvědčuje o tom, že jej někam odveze a podobně a pokud dítě obstojí, tak jej pochvalte, pokud ne, tak mu doma vysvětlete, co udělalo špatně a že tentokrát to byla jen zkouška, ale příště by to dobře nemuselo vůbec dopadnout. Nejlépe se naučí reagovat právě v praxi. Snadno jej tak můžete upozornit na chyby, kterých by se pak mohlo dopustit. Příště si na to dá pozor a bude umět správně reagovat.

Naučte dítě používat mobil v každé situaci. Pokud se jim cokoliv nezdá, tak by měly dát jasně najevo to, že je něco špatně přes mobil. Domluvte si nějaké znamení, třeba jedno písmeno v SMS, či prozvonění a podobně. Dobré je také to, že v nepředvídatelné situaci vytočí vaše číslo a nechá vás poslouchat co se děje bez toho, aby s vámi komunikovaly.

Dnešní doba je na tohle obzvláště nebezpečná a lidé by v ní měli umět své děti naučit žít. Děti se nesmí  dostat do situace, kdy podlehnou někomu dospělému, a proto by měly být vedeny k tomu, že jediný, koho musí poslouchat, jsou rodiče a učitelé. Ostatní dospělí nad nimi nesmí mít moc.

Ve školách jsou samozřejmě preventivní programy, které děti učí, jak se se situací poprat a jak se chovat v nepředvídatelných situacích. Jenže realita je trošku jiná, a pokud se dítě dostane do situace, na které je sebevíce připravované, může ve finále stejně reagovat úplně jinak a na to je nejlepší skutečně to, že si jej vyzkoušíte.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *