Didaktické hračky: učení a rozvíjení dovedností formou hry

Dětství by mělo být plné her a bezstarostnosti, ale musíme si uvědomit, že hra má pro dítě hluboký význam. Nejde jen o zábavu, ale zároveň o učení. Hrou se dítě rozvíjí, vyvíjí se jeho osobnost, a je tedy logické, že „výběr hraček není hračka“. Na trhu jich je tolik, že nevíme, po čem sáhnout. Hračky, díky kterým se dítě i něco naučí, jsou označovány jako didaktické nebo vzdělávací.

Hravá a nenásilná forma

Rozvíjení fantazie, dovedností, motoriky, znalostí a logiky u malých dětí jde jen nenásilnou formou. Didaktické hračky využívají obrovské tvárnosti dětí a toho, že nasávají ze svého okolí podměty jako houba. Jedna hračka může dokonce posloužit k rozvíjení několika dovedností zároveň. Podle čeho vybírat a kde nakupovat? Tyto hračky najdeme v kamenných hračkářstvích, ale největší výběr je na internetu, včetně výhodných skvělých cen. Třeba v e-shopu www.bambinot.cz.

Co didaktické hračky dokážou

Sortiment didaktických hraček zahrnuje hračky a hry pro rozvoj jemné motoriky, zručnosti, smyslů, logického uvažování, počítání, čtení, mluvení, poznávání tvarů a barev nebo výuku kreslení. Důležité je, aby hračka dítě bavila a samo si s ní toužilo hrát, protože skoro ani nepostřehne, že se zároveň něco učí. Už předškolní děti si například mohou formou hry procvičovat písmena, učit se počítat, a do školy půjdou lépe připravené.

Hračky ze dřeva

Osvědčení jsou tradičně hračky ze dřeva, a to i ty didaktické. Jsou ideální pro školní i předškolní děti, navíc vypadají dekorativně. Dřevo je materiál odolný, obstojí i ve větších kolektivech, takže se hodí třeba do školky. I po letech může být taková hračka krásná a funkční. Navíc je třeba, aby se děti seznámily nejen s hračkami z moderních hmot, ale i se dřevem jako tradičním materiálem a naučily se ho vážit.

Tipy na oblíbené hračky

K nejoblíbenějším vzdělávacím hračkám na bambinot.cz patří Balanční věž nebo Balanční archa. Jde o hru zábavnou, při které si dítě procvičí motoriku i logické uvažování. Hází se kostkou, a které zvířátko padne, to musí být umístěno na archu, která se ale nesmí překlopit. Balančních hraček je celá řada. Pokud chcete několik hraček v jednom, zkuste aktivní kostku, která se vyrábí v různých typech a obsahuje zábavu jako třeba labyrint, puzzle, xylofon nebo kreslící tabuli.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *