Děti a domácí práce

Existují rodiče, kteří si myslí, že děti by žádné domácí práce neměly vykonávat, že si mají užívat své dětství, protože je potom čeká jen samá práce. A v opozici proti těmto rodičům stojí rodiče, kteří si myslí, že každý by měl pracovat a tedy i děti by se měly podílet na domácích pracích.

Mělo by dítě dělat domácí práce anebo ne?

Existují vědecké studie, které doporučují, aby děti doma dělaly aspoň některé domácí práce. My ani nepotřebujeme vědecké studie a víme, že dítě musíme do domácnosti zapojit, aby se naučilo i praktické věci, které se mu do života budou strašně hodit. Navíc dítě si odmalička musí zvykat na to, že nic není jen tak, že se musí něco udělat, abychom pak sklízeli odměnu.

A samozřejmě, že s vykonáváním domácích prací také přichází povinnosti, což je pro dítě důležité, aby si uvědomilo i to, jak musí k povinnostem přistupovat, takže je také učíte ke svědomitosti, pečlivosti a různým jiným důležitým vlastnostem.

Nic se nemá přehánět

Pokud své dítě vyvováváte a nenecháte dělat nic, tak může stát, že si na to zvykne a jen těžko se bude přizpůsobovat ke každodennímu životu plného práce a povinností. Ale na druhou stranu nemůžete na dítě mít vysoké požadavky, pokud jde o malého školáka tak po něm nemůžeme chtít, aby vydrhl celý barák, navařil a vyžehlil a kdo ví co všechno. Musíme je pomaličku začleňovat, takže ho nejprve necháte třeba vynášet koš. Pak můžete po něm chtít, aby vysávalo a podobně, ale nesmíte mu toho dávat tolik, aby si stíhalo plnit jak školní povinnosti, tak domácí, ale zároveň, aby mělo také čas na své koníčky a přátele.

Kdy mám dítě vést k domácím pracím?

Je samozřejmé, že nebudeme chtít dítě, které se teprve naučilo chodit, aby šlo vynést koš, ale také bychom s tím neměli čekat do jeho osmnácti let. Musíme si vybrat, jak sami uvážíte a hlavně podle toho, jak je vaše dítě šikovné. Někteří lidé začnou dětem udělovat domácí práce od té doby, co nastoupí do školy.

Na jednu stranu je to dobré, ale na tu druhou je dítě prvně ve škole a už tak si bude muset zvykat na nový režim, na učení se a podobně, takže by se mohlo stát, že domácí práce by už ve spojení školy a koníčků byly hodně. Ale když počkáte, až bude dítě ve druhé třídě, bude to lepší, protože už bude zvyklé na to, že musí chodit do školy a mít také domácí přípravu a podobně, takže to bude lépe snášet.

Domácí práce patří ke každodennímu životu a děti by to měly vědět. A jak jinak si to uvědomí, než když si to sami vyzkouší?

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *