Colorterapie aneb Když barvy léčí

Skrytá síla barev a léčba s jejich pomocí je známá už od starověku, kdy tohoto vědění využívali třeba v tradiční čínské medicíně nebo indické ajurvédě. Jak barvy působí na náš organismus a jak nás ovlivňují v běžném životě?

Co colorterapie dokáže?

Moderní věda tvrdí, že každá z barev vyzařuje určité energetické vlnění a každá tak působí na lidskou mysl i zdraví trochu odlišně. Barvy, jež nás obklopují, ať už na oblečení nebo stěně v místnosti, významně ovlivňují naši náladu a emoce. Stejně tak i barvy, které upřednostňujeme, o nás dokáží mnohé vypovědět.

Jsou výrazem charakteru, aktuálního duševního stavu, ale i citových problémů nebo jiných zdravotních obtíží. Obecně platí, že teplé barvy (červená, oranžová a žlutá) povzbuzují náš organismus, zahřívají ho a podporují k činnosti. Vyvolávají pozitivní energii, pohodu, pocit tepla a bezpečí.

Na druhou stranu nás mohou dráždit a rozčilovat, pokud do s nimi příliš přeženeme. Studené barvy (zelená, modrá a fialová) naše tělo naopak tlumí, ochlazují a zklidňují. Ale i v tomto případě všeho moc škodí, neměli bychom se tedy obklopovat ani samotnými studenými odstíny – mohli bychom se cítit unaveně, utlumeně nebo dokonce znuděně.

Bílá a černá barva potom patří mezi ty neutrální.

Charakteristika jednotlivých barev

Červená

Je obzvláště povzbuzující, energetická a aktivní. Zvyšuje sílu a výkonnost při běžných činnostech i sportovních aktivitách. Dodává chuť do života a sílu při rekonvalescenci po nemoci, povzbuzuje, motivuje, posiluje vůli a výdrž, dodává odvahu a sebevědomí.

Pomáhá snílkům vrátit se zpátky na zem a myslet realisticky. Je nejvýraznější barvou a má nejvýraznější emocionální náboj. Je první barvou, které lidské oko zaregistruje. Nejen proto bývá používána například na výstražná upozornění, ale obecně je její význam „všimni si mě“.

Červenou rtěnkou nebo kabátem tedy rozhodně přitáhnete pozornost okolí. Je spojována s láskou, vášní, touhou, sexem, ale i násilím a agresí. Hodně červené barvy může vydráždit náš nervový systém a zvlášť u choleriků může vyvolat záchvat zuřivosti.

To stejné platí v případě, že pociťujete napětí nebo zlobu, potom s červenou opatrně. Ze zdravotního hlediska ovlivňuje krevní oběh, léčí chudokrevnost, záněty kloubů a tlustého střeva a nechutenství.

Oranžová

Stejně jako červená barva, i oranžová dodává energii, ale v mírnější a přirozenější formě. Je to veselá a pozitivní barva, která vnáší do života pohodu a radost. Léčí smutek, deprese, nespokojenost a nudu, a naopak podporuje sebevědomí, kreativitu a otevřenost.

Pomáhá odpoutat se od minulosti a neřešit věci, které již nezměníme. Léčí závislosti a nestřídmosti, hojí bloky, stresy a traumata. Oranžová barva podporuje přátelství a navazování nových vztahů. Léčí nemoci jater, ledvin, odstraňuje zácpu a zvyšuje plodnost u žen.

Žlutá

Je to veselá, radostná, uvolňující barva, která nám dodává chuť a radost do života. Podporuje zdravé sebevědomí, vědomí vlastní ceny a sílu osobnosti. Pomáhá nespokojeným, pesimistickým a náladovým lidem, stejně jako starým osobám, které se již ze života tolik neradují a mají pocit méněcennosti.

Pomáhá v psychicky náročných životních obdobích, působí proti únavě a vyčerpání a je ideálním pomocníkem při zimních depresích z nedostatku slunečního světla. Podporuje mentální činnost, představivost, studijní schopnosti, odstraňuje trému a pomáhá při překonávání závislostí a jiných nestřídmostí.

Zahání žárlivost, závist a nenávist, zlost nebo třeba narcismus. Léčí nemoci ledvin, střev, jater a žlučníku, napomáhá k detoxikaci organismu a vylučování jedovatých látek z těla.

Zelená

Je barvou naděje, harmonie a obnovy. Regeneruje tělo i duši, vzbuzuje důvěru a pomáhá najít harmonii, stabilitu a vnitřní klid. Pomáhá uzavřeným osobám se uvolnit, odstraňuje napětí, potlačované strachy, stresy, bloky a traumata. Zvyšuje sebevědomí a pocity spokojenosti sám se sebou.

Čeká-li Vás v životě důležitá změna, obklopte se zelenou – je barvou nových začátků. Stejně tak pozitivně působí na léčbu zlomeného srdce. Pomáhá nerozhodným a vystresovaným osobám, podporuje soustředění, paměť a koncentraci. Navíc snižuje krevní lak, zklidňuje nervový systém a odstraňuje migrény.

Modrá

Obecně je modrá symbolem klidu, míru a uvolnění. Přináší pocit uvolnění, harmonie a pohody. Pomáhá proti pocitům samoty, smutku, nudy, žalu prázdnoty nebo apatie. Je ideální jak pro vystresované lidi, tak i pro hyperaktivní a roztržité děti, které uklidňuje.

Uvolňuje mysl, probouzí intuici, používá se při meditacích, protože slouží k probuzení duchovního vědomí. Zvyšuje koncentraci, odstraňuje chaos a roztěkanost, zklidňuje. Zbavuje nervozity a strachu z neznáma, pomáhá nejistým osobám se sebedůvěrou a projevením vlastního názoru nebo s mluvením na veřejnosti.

Pomáhá při nespavosti, přičemž stačí, pokud budete mít v této barvě povlečení nebo závěsy. Příznivě působí na zrak, tlumí záněty a urychluje hojení ran.

Fialová

Je spojením červené (teplé) a modré (studené). Pomáhá k nastolení vnitřní harmonie, zvyšuje vyrovnanost a ukazuje správnou životní cestu. Posiluje soustředění, trpělivost, je vhodná při meditacích, navozuje stav souladu a vyrovnanosti, odstraňuje úzkostné stavy.

Fialová je barvou inspirace a představivosti – je ideální pro nadané lidi, které podporuje při jejich tvorbě. Působí proti stresu a roztěkanosti, navozuje hluboký vnitřní klid a duševní vyrovnanost. Léčí choroby srdce, působí proti migréně a pozitivně působí i na růst vlasů a odstranění lupů.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *