Co je to šestinedělí?

Svou činnost zahajuje mléčná žláza – nastává kojení. Některé změny však mohou přetrvat navždy (kožní změny, strie, trhlinky na děložním hrdle apod.).

V období šestinedělí dochází opět k hormonálním změnám, kdy se postupně normalizuje množství estrogenu, progesteronu a hCG. Naopak dochází k přívalu prolaktinu a oxytocinu. Po porodu se sníží celkový objem krve. Přímé břišní svaly jsou rozestouplé a břišní stěna je po porodu ochablá. Zpevní se až za několik týdnů. Činnost vaječníků se opět obnoví až po skončení kojení a žena začne pravidelně menstruovat. Poševní vchod již po porodu není tak uzavřen a poševní stěny mohou ztratit dřívější elasticitu. Hrdlo dělohy je ochablé, široce otevřené do pochvy. Již třetí den po porodu má však svůj původní tvar. Největší změnou prošla v období těhotenství děloha. Z 1000g po porodu váží na konci šestinedělí kolem 70g jako před otěhotněním.

Žena v tomto období prochází také velkými psychickými změnami. Je především velmi unavená. Často se obávají (především prvorodičky), zda svou novou roli matky zvládnou. Radost se střídá se stavy nejistoty, obav, skleslosti a maminky bývají plačtivé bez příčiny. Žena v tomto období potřebuje hodně podpory, především od manžela, partnera nebo maminky, kamarádky či laktační poradkyně. Negativním emocím, které žena po porodu zažívá, se říká poporodní splín nebo baby blues. Ignorace příznaků sklíčenosti může vyústit i v tragédii (sebevraždou matky či usmrcením dítěte). Mezi příznaky poporodního splínu patří poruchy spánku, apatie, odmítání kojení, odmítání dítěte, strach, fóbie, nenávist k sobě samé, nechutenství, nervozita apod. Neberte jej tedy na lehkou váhu a pokud budete více plačtivé, podrážděné a deprimované, vydejte se včas za lékařem, který vám pomůže.

Během šestinedělí (pokud kojíte) se vyhýbejte všem lékům. Užívejte pouze ty, které vám lékař informovaný o vašem kojení, doporučil.

A kdy zahájit opět sexuální život? Všeobecně lékaři doporučují po ukončení šestinedělí, kdy absolvujete kontrolu po šestinedělí u svého gynekologa, a ten vám potvrdí, že je vše v pořádku. Nicméně komu se chuť k sexu vrátí již dříve a nemá žádné zdravotní komplikace, sex s kondomem je možný (kondom zamezí vzniku infekce). Naopak u některých žen může přetrvávat snížená touha na sex velmi dlouho. V tomto případě je nutná komunikace mezi partnery a situaci si vysvětlit.

Obzvlášť v době šestinedělí by žena měla dodržovat extrémní tělesnou hygienu, aby se předešlo infekci. Zpočátku po každém močení a stolici by měla oplachovat rodidla a často měnit vložky. Doporučuje se pouze sprchování, koupele v tomto období nejsou vhodné. Kojící ženy by také měly věnovat péči svým prsům. Nosit pohodlnou bavlněnou „mateřskou či kojící“ podprsenku a vkládat si do ní prsní vložky, které vsají samovolně odcházející mléko. Prsní vložky by se měly měnit po každém kojení. Denně by se měly prsy omýt vlažnou vodou a sušit pouze dotykem osušky. Pokud jsou bradavky kojením poraněné, mohou se natírat některými dezinfekčními roztoky. Více si však povíme v článku věnovanému pouze kojení.

V období šestinedělí je vhodné najít si čas i na cvičení. Žena může provádět posilování prsních svalů na podporu laktace a posilování břišních svalů a svalů pánevního dna.

Nejdůležitější částí denního režimu maminky v šestinedělí je kojení. Režim jejího dne je plně podřízen potřebám miminka a je velmi vyčerpávající. Žena by měla využít každé možnosti k odpočinku, především ke spánku, a to i během dne.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *