Co je nutné vyřídit po porodu?

Co je v prvních dnech po narození dítěte potřeba zařídit?

Vystavení rodného listu dítěte

V prvních dnech po narození je děťátku přímo v porodnici přiděleno rodné číslo, kdy se na poporodní oddělení dostaví příslušná pracovnice matričního úřadu, která na základě Vámi přinesených dokumentů sepíše doklad pro rodný list, nebo, což ale nebývá běžné rodný list vystaví.

K vystavení rodného listu jsou potřeba tyto dokumenty:

  • souhlasné prohlášení rodičů o jménu dítěte
  • občanské průkazy rodičů dítěte nebo cestovní doklady
  • u dětí narozených za trvání manželství – oddací list rodičů
  • u dětí narozených mimo manželství :
    • svobodné matce – rodný list
    • rozvedené matce – rodný list, pravomocný rozsudek o rozvodu manželství
    • ovdovělé matce – rodný list, úmrtní list manžela
  • případně protokol o určení otcovství k nenarozenému dítěti
    Většinou tedy při odchodu z porodnice dostane již sepsaný doklad pro vystavení rodného listu, s kterým se musíte po propuštění dostavit na matrice příslušného úřadu, do které spadá porodnice, kde se Vaše děťátko narodilo, a tam Vám bude rodný list vydán.

Rodný list mohou převzít:

  • rodiče dítěte (po předložení dokladu totožnosti)
  • prarodiče, případně sourozenci (po předložení dokladu totožnosti, rodného nebo oddacího listu)
  • zplnomocněný zástupce (po předložení dokladu totožnosti a plné moci)

Návštěvu dětského lékaře u Vás doma

Telefonicky, ihned po návratu z porodnice domů informujte o narození Vašeho děťátka jeho dětského lékaře (kterého jste si vybrali a kontaktovali, popř. se u něho zaregistrovali již před porodem). A ten Vás osobně v následujícím dni doma navštíví a provede prohlídku děťátka.

Registraci dítěte u zdravotní pojišťovny

Děťátko je dnem narození pojištěno u stejné zdravotní pojišťovny jako je jeho matka. Je však nutné, aby do 8 dnů od narození buď matka, nebo jiný zákonný zástupce dítěte provedl ohlášení na příslušné pobočce zdravotní pojišťovny. K tomuto je potřeba rodný list dítěte, a nebo někdy postačí pouze jeho rodné číslo (dle zdravotní pojišťovny).

Žádost o porodné

O porodné je nutno požádat na oddělení státní sociální podpory při Úřadu práce v místě trvalého bydliště.

Platbu odpadu

Děťátko je také nutno nahlásit k platbě za odvoz komunálního odpadu. Místní poplatek se (na většině úřadů- dle místa trvalého bydliště) platí již od následujícího měsíce po narození dítěte.

Nahlášení narození dítěte svému zaměstnavateli

Povinnost nahlásit narození dítěte máte i vůči zaměstnavateli – od skutečného data porodu se odvíjí i doba, do kdy trvá mateřská dovolená. Po skončení mateřské dovolené nezapomeňte písemně požádat o rodičovskou dovolenou. Zároveň může Váš manžel (otec dítěte, žijící ve společné domácnosti) u svého zaměstnavatele miminko uplatnit do odpočtu od základu daně. V obou případech budou zaměstnavatelé vyžadovat nahlédnutí do rodného listu (kopii) dítěte.

Pokud jste OSVČ, rodný list předkládáte Vaší správě sociálního zabezpečení.

Jestliže v současné době nejste zaměstnána, je vhodné nahlásit narození děťátka úřadu, který Vám vyplácí peněžitou pomoc v mateřství. K tomuto je potřeba též rodný list dítěte.

Autor příspěvku: Monika M.

0 komentářů: „Co je nutné vyřídit po porodu?

    iwik

    (11.12.2012 - 10:22)

    Dobrý den, chci se zeptat na prohlášení o jménu dítěte. Kde se to vyřizuje a jak dlouho trvá vyřízení?

      Lucie

      (20.12.2012 - 13:08)

      Dobrý den, prohlášení o jménu dítěte je formulář, který je k dostání v porodnici. Zajděte do porodnice, kde se chystáte rodit. Doma si vše v klidu vyplňte. Musíte vyplnit obě varianty, vybrané jméno pro dceru i pro syna, i když třeba již víte, jakého pohlaví dítě bude. Pak vše potvrdíte podpisem svým i manželovým a ještě své a manželovo rodné číslo a číslo OP. Tento formulář berete s sebou do porodnice spolu s ostatními, kde si ho na příjmu vezmou. Pak už čekáte po propuštění z porodnice, až vám z matriky pošlou rodný list dítěte. Obvykle to netrvá dlouho, do týdne byste ho mohla mít.

        Němcova Žaneta

        (28.11.2013 - 12:12)

        Dobry den
        Chtěla bych se zeptat jak je možne že meho přitele nezapsaly do rodneho listu jako otce ale daly zatim jen neznami takže těd neni vubec vedeny v rodnem listě….Řikaly mi že když jsi pak pujdu pro rodni list ditěte tak že mi to tam dopišou chci se zeptat jestli to bude nějakou dobu trvat nebo to dopišou hned..Ale je divne i to že se neptaly na otce.
        Děkuji za odpověd S pozdravem Němcova Žaneta

          Lucie

          (8.12.2013 - 13:16)

          Dobrý den, otec dítěte, pokud je známý, by měl být na RL dítěte zapsán hned, stejně jako vy, jste oba rodiče. Nezáleží na tom, zda jste manželé či nikoli.

    bětka

    (5.1.2013 - 16:08)

    Dobrý den potřeboval bych vědět Jak vyřídit protokol o určení otce dítěte aco bi měl obsahovat, jestli to jde vyřídit na matrice pod kterou spadá otec a budoucí trvalé bydliště dítěte ,porod bude v porodnici která spadá pod matriku otce ,matka má jiné bydliště i jinou matriku a nechce to řešit v místě svého trvalého bydliště. Děkuji.

      Lucie

      (6.1.2013 - 13:44)

      Na vše potřebné se zeptejte na příslušné matrice ve vaší obci.

    Monika

    (14.2.2013 - 13:56)

    Dobrý den.

    Mám dotaz. Trvalé bydliště mám v Pze, ale žiji na Vysočině, kde také budu rodit (Svitavy). Do Phy to máme přes 3 hodiny jízdy.

    Doklady které se musí vyřídit po narození děťátka:
    První návštěva u dětského lékaře:
    Zdravotní průkaz:
    Porodné:
    Přídavek na dítě:
    Důchodové pojištění:
    Důchodové pojištění:
    Daňový bonus:
    Trvalý pobyt:
    Vítání občánků:
    Návštěva gynekologa po šestinedělí:

    Můj dotaz zní: musím náležitosti po narození miminka vyřizovat v místě trvalého pobytu nebo to lze vyřídit např. v těch Svitavech?

    Děkuji

      lucied

      (14.2.2013 - 19:05)

      Musí se žádat v místě trv. bydliště. Žádá se až po narození dítěte. Porodné je zrušeno. Je pouze pro soc. slabé a vypočítává se podle příjmu spol. posuzovaných osob. a pak má na něj právo prvorodička. Zda máte na porodné nárok, se zeptejte na příslušném úřadě.

    Viki

    (10.7.2013 - 9:39)

    Dobý den, dne 15.7.2013 nastupuji na mateřskou dovolenou. K tomuto dni dostanu od zaměstnavatele Výpověď dohodou. Chtěla bych se zeptat jakému úřadu budu nahlašovat narození dítěte? OSSZ?
    Moc děkuji.

      Lucie

      (13.7.2013 - 22:20)

      Pokud budete již v roli nezaměstnané, přihlásíte se na Úřad práce a tam už s Vámi vše vyřídí.

        Viki

        (24.7.2013 - 9:18)

        Dobrý den, tak v práci při podepisování výpovědi mi paní z personálního oddělení řekla, že se na Úřad práce hlásit nemusím, když jsem již nastoupila na mateřskou. Tak teď nevím, asi se na úřad zajdu zeptat, abych něco neprošvihla :).

          Lucie

          (31.7.2013 - 11:56)

          raději ano, za to nic nedáte a budete to mít od úřadu potvrzené:-) Přeji pohodové těhotenství!

    Lucie

    (21.9.2013 - 22:54)

    Dobrý den,nějak nemám jasno mezi mateřskou dovolenou a rodičovskou dovolenou.Na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnů před porodem,zaměstnavateli odevzdám doklad od gynekologa a tím je to asi vyřízené,ale nevím,po jaké době mateřské dovolené se to mění na rodičovskou dovolenou a kde mám o rodičovskou dovolenou žádat.Děkuji za vysvětlení.

    Petra

    (29.10.2013 - 13:34)

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, nejsem vdaná, ale žiju s přítelem, chtěli bychom porodné, ale na to bohužel nedosáhneme, máme větší šanci na něj dosáhnout, když budu vedena jako samoživitelka. Trvalé bydliště mám pořád u rodičů. Budu muset i u nich bydlet nebo můžu bydlet normálně u přítele? Dá se potom přidat přítel jako otec? Děkuji mockrát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *