Jak vyčistit dětskou autosedačku? Pomůže ocet i klasické praní

Ohlídat dítka, aby nenadělala nepořádek, je někdy nadlidský úkol. A to i ve chvílích, kdy sedí připoutané v dětské autosedačce. Malé děti v autě rádi papají, srkají dětské džusy a někdy se jim z toho všeho udělá nevolno. Jak potom dětskou autosedačku vyčistit od jídla i hluboko zažrané špíny?

Povrchovou špínu stačí vzít hadříkem

I běžným užíváním se autosedačka časem zašpiní, pokud se ale jedná pouze o povrchové znečištění, není její návrat do původního stavu žádná věda. Nejslabší špínu stačí otřít mokrým hadříkem s trochou mýdla, pracího přípravku nebo jaru. Voda materiálu nijak neuškodí, ale přípravek nejdříve ozkoušejte na méně viditelném místě, abyste se ujistili, že nepoškozuje barvy sedačky.

Potah klidně vyperte, ale hlídejte si teplotu

Chcete si ušetřit námahu? Většinu potahů z autosedaček můžete pohodlně vyprat v pračce i při 40 stupních. Toleranci k teplotě praní byste měli nalézt na cedulce výrobku, pokud si ovšem nejste jisti, zvolte raději ruční program na 30 stupňů. K praní klidně využijte stejný prášek, který přidáváte k dětskému oblečení, kyslík a další dezinfekční látky splní svou funkci i za studena. Pokud máte malé děti, určitě vám větší službu udělá nontoxic šetrná drogerie, budete mít jistotu, že je zdraví vašeho děťátka v bezpečí.

Samotné praní potahu ovšem nepředstavuje to nejtěžší. Maminky častěji bojují s tím, že neumí potah ze sedačky sundat. Ve většině případů stačí však správně provléknout popruhy sedačky a potah snadno sejmete. A hlavně nezapomeňte! Nejste v tom sami. Na internetu najdete nespočet instruktážních videí, stačí jen zadat správnou frázi a název značky.

Plastové části dejte do sprchy

S ratolestmi nejspíš zažijete i případy, kdy sejmout potah nestačí. Tekutiny protečou i do polstrování a plastových záhybů sedačky, a pokud je pořádně nevyčistíte, mohou vám jízdu v autě znepříjemnit trvalým zápachem.

Čištění celé sedačky je o něco náročnější, s trochou trpělivosti jej ale bez problémů zvládnete. Jakmile sundáte potah i měkkou část sedačky, můžete plastovou kostru snadno osprchovat nebo opláchnout na zahradě hadicí. Silnějším proudem vody se zbavíte nečistot i v menších záhybech sedačky.

A co se znečištěným polstrováním? Klidně jej vyperte. I tady však platí, že šetrnější je praní v ruce při menších teplotách.

Profesionální přípravky nebo domácí recept?

Také pro čištění dětských autosedaček existují na trhu specializované výrobky. Účinné, ale šetrné řešení nabízejí například značky Baby Safe&Clean nebo ekologická drogerie Eurona by Cerny.

Poradit si však můžete i s tím, co už máte doma. S mastnými skvrnami od jídla nebo potu vám pomůže voda s jarem, a pokud se potřebujete zbavit zápachu, vzpomeňte si na ocet. Octová voda neutralizujte pachy a prokáže vám dobrou službu v případě, že se miminko na sedačku pozvrací.

A kdyby se vašemu děťátku povedlo ušpinit sedačku tak, že všechny ozkoušené metody selžou, ještě máte záchranu v podobě profesionálního parního čištění. Dětské autosedačky i kočárky vám ve specializované firmě vyčistí za pár korun a budete to mít bez starostí.

Autor příspěvku: Hedy