S dětmi na cestách

Máte malé ratolesti a hodláte s nimi strávit výlet nebo dovolenou?Přečtěte si následující tipy a užitečné rady na cestování s dětmi.

Jak zabavit děti na cestách

Menším dětem často postačí oblíbená hračka, panenka nebo knížka, ale ani ta při delší cestě nesplní svoji funkci dokonale. Originální a praktická je také kreslící tabulka, na kterou můžou děti kreslit bez omezení.

Vděčnou a nenáročnou formou zábavy jsou slovní hry, od slovního fotbalu počínaje po Hádej, kdo jsem? konče. Pokud cestujete vlakem nebo máte v autě dostatek prostoru, jsou vhodné i deskové hry ve skladném cestovním balení. Ty jsou často opatřeny magnetem na figurkách a hrací ploše, takže nedochází k rozsypání a ztrátě figurek.

Vybírat můžete mezi nejznámějšími hrami jako jsou šachy nebo Člověče, nezlob se!, ale velmi oblíbený je i Scrabble, který má na cestovní hrací ploše vyznačená políčka pro jednotlivá písmena.

Jistě uvítáte i karty, se kterými si můžete zahrát prší, kvarteto nebo třeba Černého Petra. Pokud mají děti po ruce papír a tužku, čas jim jistě ukrátí piškvorky nebo známá hra „Město, jméno, zvíře, věc, ..“. Větší děti určitě nadchne cestovní forma hry AZ – kvíz, kde mohou odpovídat až na 550 otázek. Můžete pro ně před cestou připravit i plán trasy s vyznačenými městy, památkami a zajímavými místy. Tato hra je udrží v pozoru, aby do hrací karty zaznamenaly všechny body, vítané jsou i hádanky, doplňovačky, kvízy.

A když zklame všechno ostatní, zaručenou zábavou jsou mnohdy písničky a pohádky na CD nebo animovaný film na přenosném DVD přehrávači.

Na co při cestování nezapomenout?

Mějte na paměti, že při autonehodě dosahují všechny volně ležící předměty až desetinásobku původní hmotnosti. Děti by tedy měly mít po ruce pouze věci, se kterými si momentálně hrají a všechny ostatní uložit zpátky do přihrádek nebo velice praktických a prostorných kapsářů.

Při cestování nezapomínejte na dostatečně časté přestávky. U menších dětí je samozřejmostí přebalení a nakrmení, ty starší se rády protáhnou a proběhnou. Důležité je i dodržování dostatečného pitného režimu. Ideální formou je čistá neperlivá voda, čaje nebo ředěné ovocné šťávy.

malé svačině podávejte dětem ovoce a zeleninu, sušenky nebo kousky obloženého pečiva. Určitě k občerstvení nevolte potraviny s čokoládou nebo krémem, které se v teple snadno rozpouštějí nebo příliš drobivé pečivo.

Proti nevolnosti na cestách je vhodné mít po ruce speciální lízátka a žvýkačky nebo přímo léky proti kinetóze. Vlhčené ubrousky a stínítka na okna by měly být povinnou výbavou auta. Pokud se chystáte na velmi dlouhou cestu, vyrazte na noc, děti tak většinu času prospí a odpadne starost s jejich programem. V tom případě je vhodné před cestou dětem podat uklidňující bylinkový čaj.

Kam vyrazit s dětmi?

Při hledání vhodného místa ke strávení dovolené se soustřeďte i na zdánlivé maličkosti, které však velmi oceníte (dětský koutek, hřiště, animační programy). Pokud je Vaše rodina sportovně založená, uvítáte lanová centra, kurzy neobvyklých sportů, naučné cyklostezky nebo soutěže pro děti.

Dovolená s dětmi je sice často náročná, ale zažijete díky ní spoustu společných zážitků, legrace i dobrodružství a budete na ni rádi vzpomínat.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *