Jak proměnit ložnici v ráj pro vás a vaše miminko

S narozením miminka nám do ložnice přibude nový spolunocležník. Rád si zde poleží i přes den, zato v noci si i několikrát řekne o něco málo na zub. Na záchod si sám nedojde, ale rád si pohoví v postýlce a věnuje se zde svým koníčkům – třeba sledování kolotoče s plyšovými hračkami. Ano, s tímto človíčkem teď budete obývat ložnici. A aby vše probíhalo snadno a bezkonfliktně, je tomu zapotřebí přizpůsobit i nábytek do ložnice.

Narození dítěte si vyžaduje spíše investici do ložnice než do dětského pokojíčku

Přestože se řada nastávajících prvorodičů upne ještě před narozením miminka na zařizování dětského pokojíku, pravdou je, že první prostor, který si ve vašem bytě nebo domě zaslouží změny uzpůsobené novému členu vaší domácnosti, je ložnice. Klasický moderní nábytek do ložnice pravděpodobně nebude stačit. Že bude mít novorozenec vlastní postýlku? To ano, ale přesto si jej někdy vezmete do postele, a tak je třeba i vaši matraci v manželské loži vybavit ochranným potahem. Optimálně aby dýchal a byl současně nepromokavý Oceníte jej i na konci těhotenství. Ona totiž taková plodová voda umí někdy pěkně zaneřádit matraci, a tak je nutné vždy počítat s tím nejhorším.

Máte skvěle kompozičně vyřešenou ložnici? S novým spolunocležníkem ale může být vše jinak. Optimální je, abyste vedle postele našli místo i pro dětskou postýlku. Ta by neměla být v jiném rohu místnosti. Uvědomte si, že k miminku budete pravděpodobně vstávat i vícekrát za noc. Hitem poslední doby jsou dětské postýlky, kde se dá odejmout přední čelo, a postýlka se dokonce spojovníky připojí k manželské posteli. Tím se zajistí i to, že nedojde k nechtěnému posunutí a případnému vypadnutí mimika na zem. Pro tento účel by měla být dětská postýlka do ložnice rovněž výškově nastavitelná. Jen tak si její výšku bezproblémově uzpůsobíte výšce vaší postele.

Není místo na postýlku? Nenechte se manželem přesvědčit, že se obejdete bez nočního stolku

Bývá to velice běžné, ale rozhodně ne nejšťastnější řešení. Postýlka se ne a ne vejít vedle vaší postele tak, abyste mohla dítě kdykoliv v noci bez problému kojit nebo konejšit. A tak manžel přijde s návrhem, že se vzdáte nočního stolku. Ale na to nepřistupte. Je to přesně to místo, kam budete umísťovat chůvičku, připravené mléko, odsávačku mléka či jakoukoliv jinou pomůcku potřebnou k miminku. Nabízí se jiné vhodné řešení – vybrat si noční stolky do ložnice trochu jiné, než máte doposud. Praktičtější, nebo zabírající mnohem méně místa. Určitě ale měňte vždy oba najednou – na své straně i na straně partnera.

Uvolněte ve skříni místo i pro miminko

Ještě nějakou dobu nebude vaše miminko potřebovat vlastní skříň. Postačí mu nějaká ta zásuvka vyčleněná ve vaší skříni. Pokud jste ale sběratelka kdejakého módního hadříku, nemusí se tam vejít ani malá dětská výbavička. Co s tím? Pravděpodobně je na čase porozhlédnout se po větší nebo praktičtější skříni. A investic se nebojte. I levné skříně do ložnice mohou vypadat výborně a současně být praktické co do členění a využitelnosti objemu skříně.

Na co ještě musíte najít v ložnici prostor?

Určitě se vám bude hodit přebalovací stolek nebo pultík. Nejlepší je totiž právě do ložnice umístit kompletní zázemí pro péči o miminko. Lze pak optimální teplotu udržovat jenom v této jedné místnosti, neblokujete si kuchyňský stůl a ani koupelnu. Do menších bytů a místností jsou ideální sklápěcí přebalovací stolky na miminka. Dají se snadno upevnit na zeď. Když je pak už nebudete potřebovat, nezůstane vám na krku příliš velký kus nábytku.

Ne vždy v noci obsloužíte miminko přímo z postele. V ložnici se proto hodí mít i pohodlné křeslo, kam si společně sednete. Nebo to lze řešit tím, že si do postele pořídíte kvalitní elektricky ovládaný rošt a vždy si tak v noci snadno změníte polohu z vodorovné na polohu sedící či dokonce kojící. Všímejte si ale hodnoty týkající se hlučnosti polohovatelného roštu. Nechcete přece několikrát za noc vzbudit manžela nebo těžce uspané miminko. A myslete i na to, že pokud máte až doposud jednu společnou matraci, při polohovatelném roštu budete potřebovat vy a váš parter matrace oddělené.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *